Dagboek van Nalani, een bordercollie met epilepsie

bordercollie Nalani
Bordercollie Nalani heeft epilepsie. In dit dagboek neemt haar baasje Sonja je mee in haar wereld.

Mijn naam is Sonja, en samen met mijn man heb ik een bordercollie van 8,5 jaar oud. Nalani was 1,5 jaar oud toen ze haar eerste aanval kreeg. Sindsdien staat onze wereld op z’n kop. We kunnen nooit meer onbezorgd genieten van ons meisje. We staan altijd ‘aan’ en zijn voorbereid op een volgende aanval. Graag neem ik je mee in de wereld van onze hond met epilepsie en laat ik je zien welke gevolgen deze ziekte heeft voor haar en haar baasjes.

14 juni 2022 – Hoe het begon

Ruim 8 jaar geleden zocht ik op internet naar een hond. En ik vond Nalani. Ze was een prachtig pluizenbolletje. Ik was meteen verliefd. We zijn een paar keer bij het nestje gaan kijken en ik kon niet wachten totdat ze ‘thuiskwam’. Toen ze 8,5 week oud was mochten we haar ophalen. We betaalden veel geld voor Nalani. We waren totaal onwetend, hadden niets uitgezocht en niets bekeken. Ze had een stamboom, dus dachten we dat het wel goed zou zijn. Maar dat bleek niet zo te zijn…

Nalani als pluizenbolletje
Nalani toen ze 3 maanden oud was. We wisten nog niks van de zware weg die voor ons lag.

Erfelijke epilepsie is een akelige aandoening die veel voorkomt onder rashonden. Deze ziekte is sterk terug te dringen door niet te fokken met lijders en dragers. Fokkers weten niet altijd of hun honden pups met epilepsie hebben voortgebracht. Ons openbare meldpunt brengt daar verandering in.

Heb jij een rashond met epilepsie (gehad)? Meld het! Alleen samen krijgen we epilepsie onder controle.

Deel dit artikel