Clubs voor Engelse Bulldoggen willen genenpoel verder verkleinen

Engelse Bulldog

Twee rasverenigingen van Engelse Bulldoggen hebben bij de Raad van Beheer een verzoek ingediend om het fokken met Niet Erkende Kleuren (NEK) te verbieden. Een slecht idee, vindt Dier&Recht. Een verbod zal de genenpoel namelijk nog verder verkleinen, wat kan leiden tot meer erfelijke aandoeningen bij het ras.

Verbod op kleuren

De rasverenigingen Engelse Bulldog Club Nederland en Bulldog Club Nederland willen dat het fokken met Niet Erkende Kleuren wordt verboden. Deze kleuren staan niet in de rasstandaard en leiden volgens de clubs mogelijk tot ongewenste eigenschappen. Chocoladekleurige honden passen bijvoorbeeld niet in hun beeld van een mooie Engelse Bulldog.

Ongezonde populatie

In onze RashondenWijzer staat de Engelse Bulldog in de top vijf van meest zielige honden. Hun populatie is ongezond klein en gaat gebukt onder veel erfelijke aandoeningen. De dieren moeten bijvoorbeeld al een conditietest ondergaan, omdat ze het vaak benauwd hebben en dan niet ver kunnen wandelen. Wanneer er bepaalde kleuren worden uitgesloten, blijven er nog minder honden over om mee te fokken. De genenpool van het ras zal daarmee dalen en het inteeltpercentage stijgen.

De rashondenindustrie laat zich met het voorstel van haar slechtste kant zien. Om de honden gezond te maken zouden ze juist de genenpoel moeten vergroten en honden van buiten het ras toelaten.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht