Chronische schade in de mond bij paarden in topsport

bit pijn
Diverse onderzoeken naar schade in de mond door bitten, tonen aan dat chronische verwondingen vaker voorkomen dan acute bloedingen.

Als alle paarden met littekens en zweren in de mond worden uitgesloten van wedstrijden dan kan 40 tot 85% niet meer meedoen. Onderzoek toont aan dat paarden in de meeste disciplines verwondingen oplopen in de mond. Als een paard uit de mond bloedt tijdens een wedstrijd dan is dat reden voor diskwalificatie. De meeste van die verwondingen zijn echter chronisch en die veroorzaken geen acute bloedingen.

Schade in de mond bij eventing paarden

Bij recent onderzoek onder 208 Finse eventing paarden werden bij meer dan de helft van de paarden verwondingen in de mond aangetroffen. Het ging hierbij niet om acute bloedingen, maar om drukplekken en blaren door constante druk op het bit. 45 paarden (22%) vertoonden lichte zweren in de mond, 55 dieren (26%) hadden iets zwaardere verwondingen en 9 paarden (4%) hadden zelfs zware verwondingen in de mond. Bij geen van de paarden  werden actieve bloedingen in de mond vastgesteld. De verwondingen zijn verdeeld in categorieën zoals blauwe plekken en open wonden. De verwondingen zaten vooral vóór de eerste tanden, in de mondhoek en enkele op de tong en het verhemelte.

Chronische verwondingen in de mond komen vaker voor dan bloedingen

Uit diverse onderzoeken naar schade in de mond door bitten, blijkt dat chronische verwondingen vaker voorkomen dan acute bloedingen. Zweren ontstaan doordat langdurige druk wordt toegepast tijdens het paardrijden. Door trekken aan de teugels treden herhaaldelijk kleine verwondingen op in de mond rond het bit. De vele kleine wondjes veroorzaken uiteindelijk dieper liggende zweren die lastig genezen. Uiteindelijk leidt dit tot deuken in het kaakbot en ontstekingen van het tandvlees of botvlies. Die zijn te zien als roodheid en littekenweefsel.  

De overheid moet ingrijpen

De sector heeft geen enkele controle op het gebruik van dwangmiddelen bij trainers thuis. En de bloedregel (i.e. het uitsluiten van paarden die actief bloeden) geldt slechts bij enkele disciplines. Bovendien doet deze regel absoluut niets voor de mate waarin een bit dierenleed veroorzaakt. Als paarden met littekens en zweren in de mond niet mogen meedoen aan wedstrijden dan wordt tot 80% van de combinaties uitgesloten.

Dier&Recht strijdt voor een verbod op dwangmiddelen. De overheid moet regels opstellen die het welzijn van paarden niet alleen tijdens wedstrijden beschermen, maar ook op maneges en tijdens trainingen. Als alle jarenlange onderzoeken en praktijkvoorbeelden één ding duidelijk maken dan is het wel dat de sector zelf niet in staat is om alle paardenliefhebbers voldoende te informeren en te controleren.

Teken de petitie!

Wil jij ook dat er een einde komt aan het gebruik van pijnlijke dwangmiddelen in de paardensport? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.