Boete van 5000 euro voor fokken met erfelijk belaste hond

Rashond

Bijzonder hoopvol nieuws: een fokster van Jack Russel Terriërs kreeg een boete van 5000 euro voor het fokken met een hond die lijdt aan de erfelijke oogaandoeningen cataract en distichiasis. Ook mag het betreffende teefje de rest van haar leven geen nest meer krijgen. Die uitspraak van het tuchtcollege werd recent gepubliceerd op de website van de Raad van Beheer.

De kynologie kent, net als de advocatuur of de geneeskunde het tuchtrecht, waarmee in eigen kring de regels gehandhaafd kunnen worden, zodat er geen rechtbank aan te pas hoeft te komen. De tuchtraad van de (ras)hondenwereld heeft wel eens vaker fokkers veroordeeld voor overtredingen, maar daarbij ging het vrijwel altijd over het te snel weer fokken met een teefje na een eerder nest, tegen de regels van de rasvereniging in. Een enkele keer was er sprake van een mishandeling of ander vergrijp.

Bij het laatst gepubliceerde vonnis, dat in oktober 2016 viel, is er voor het eerst sprake van een hoge straf voor het fokken met erfelijk belaste dieren. Het bewuste teefje lijdt aan cataract (staar) en distichiasis (een vervelende aandoening waarbij de haren verkeerd in de oogleden groeien en daardoor tot pijn en schade aan de ogen leiden). De fokster was hiervan op de hoogte toen ze toch besloot met het dier te fokken terwijl dit verboden is op grond van de fokreglementen van de Nederlandse Vereniging Jack Russel Terriër, waar de vrouw op het moment van fokken bij aangesloten was. Het Tuchtcollege geeft aan dat het fokken met deze teef “grote nadelige gevolgen kan hebben voor het ras” en gaf daarom deze forse boete. 

Deel dit artikel