Actie tegen het fokken van misvormde Bulldogs

Toad Bull

Toad Bulls zijn Bulldogs met het uiterlijk van een pad. Deze honden worden bewust zo breed mogelijk gefokt, met korte, naar buiten staande poten, een holle rug en een platte, brede snuit. De misvormde honden worden ook in Nederland gefokt. Dier&Recht pleit voor een verbod op het fokken van deze misvormde dieren. De honden zijn ook bekend onder namen als Exotic Bully, American Bully, Pocket Bully en Micro Bully.

Ernstig zieke honden

Fokkers en eigenaren van deze honden houden geen rekening met de schadelijke gevolgen van het kenmerkende uiterlijk. De kromme poten met korte dikke spieren en de extreem onnatuurlijke lage en brede bouw veroorzaken tal van pijnlijke aandoeningen aan gewrichten en rug. De honden hebben al snel last van ademnood omdat de korte snuit de luchtwegen blokkeert. Door de pijnlijke gewrichtsaandoeningen en de chronische ademnood bewegen deze honden zo weinig mogelijk. Het leven is voor deze honden een lijdensweg.

Fokken in strijd met de wet

Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Het fokken van Toad Bulls is een evidente overtreding van deze wet.

Dierenmishandeling

Hans Baaij, directeur Dier&Recht: “Het is ziek dat mensen dit soort mismaakte, ongelukkige honden willen fokken of bezitten. Wat ons betreft mogen zowel fokkers als kopers bestraft worden voor ernstige dierenmishandeling.”

Wat kun jij doen?

De actie tegen het fokken van de Toad Bull is onderdeel van een doorlopende campagne van Dier&Recht tegen het fokken van gezelschapsdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Samen stoppen we het fokken van dierenleed! Help je mee?

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.