Fokken op uiterlijke kenmerken

Een aantal kattenrassen wordt doelbewust gefokt met extreme uiterlijke kenmerken die het dier zelf niet ten goede komen. Zo hebben de Perzische kat en de Exotische korthaar een veel te korte snuit die de dieren veel last bezorgd. Ze zijn vaak benauwd, kunnen moeilijk eten door gebitsproblemen en hebben allerlei oogaandoeningen. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat ze vaak een waterhoofd hebben, dat zou het extreem rustige karakter van deze dieren kunnen verklaren.

Erfelijke aandoeningen

Naast schadelijke uiterlijke kenmerken lijden veel raskatten ook aan erfelijke ziektes. Zo wordt de populaire Maine Coon geplaagd door een erfelijke hartziekte die benauwdheid en verminderde conditie kan veroorzaken maar ook vaak tot acute dood leidt. Deze extreem grote raskatten lijden door hun formaat bovendien vaker aan pijnlijke heup- en knieproblemen.

Bewust fokken met zieke dieren

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Belangrijkste conclusie? Het fokken op specifieke uiterlijke kenmerken creëert een constante aanvoer van ziekelijke en gehandicapte dieren. Puur en alleen omdat sommige mensen meer waarde hechten aan het uiterlijk van het dier dan aan de gezondheid.

Dier&Recht vindt dat de gezondheid van een dier altijd belangrijker is dan het uiterlijk. Wij strijden voor strenge regels rond het fokken van dieren en strikte handhaving door de NVWA. Dier&Recht is door de NVWA gevraagd om mee te denken over de normen die daarbij gehanteerd moeten worden.

Deel deze misstand