Epidermolysis bullosa (blaarvorming van huid en slijmvlies)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Blaren, Blaren en wondjes in de bek, Kaalheid en wonden op de kop, Knoeien met eten/ moeilijk eten, Kwijlen, Pijn, Wonden
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Epidermolysis bullosa is een huid- en slijmvlies aandoening. De onderhuid heeft niet de normale stevigheid zoals bij gezonde dieren. Bij het minste of geringste stootje ontstaan blaren.

De aandoening wordt vooral gezien op de kop, de oren, de voetzolen en rond de geslachtsdelen. Hier zit immers geen haar. De aandoening komt echter overal op het lichaam voor. Er ontstaan ook blaren en wonden in de mond en de slokdarm. Dit veroorzaakt pijn bij het eten, slikproblemen en kwijlen.

 

Diagnose

De voorlopige diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van de huidveranderingen. Bij jonge kittens zijn in de mond blaren te zien. Soms zijn de blaren of blaarlittekens ook op de huid zichtbaar. Met een vingertest is te voelen of de huid makkelijk van de onderhuid losscheurt. Huidbiopten zijn nodig voor de definitieve diagnose.

Behandeling

Genezing is niet mogelijk. De wondjes kunnen met zalfjes en medicijnen behandeld worden. Soms kunnen pijnstillers verlichting geven.

Deel deze pagina