Eosinofiel granuloom complex (huidaandoening door een abnormale reactie van het afweersysteem)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Kaalheid en wonden op de kop, Rode verdikking op de tong, Verdikte lip, Wonden
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

De eosinofiele granulocyt is een witte bloedcel, die een taak heeft in het afweersysteem van de kat. Normaal gesproken reageert de cel wanneer er lichaamsvreemde cellen het lichaam binnendringen, en zal proberen de indringer te doden met afweerstoffen.

In het geval van het eosinofiel granuloom complex blijven deze witte bloedcellen langer dan noodzakelijk in de huid aanwezig en laten ze afweerstoffen los zonder dat er lichaamsvreemde cellen aanwezig zijn. In de huid ontstaan dan afwijkingen, die afwijkingen variëren in uiterlijk. Het kunnen open wonden zijn op de kop en de hals, of grote kaal gelikte plekken op de huid van de buik of rug. De slijmvliezen van de lippen kunnen abnormaal rood en verdikt zijn, en er kunnen wonden ontstaan in de mond en op de tong. De precieze oorzaak voor het ontstaan hiervan is nog niet bekend. Vermoed wordt dat allergieën een rol spelen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. De diagnose is pas zeker na onderzoek van huidbiopten. Aanvullend moet worden gezocht naar allergische oorzaken als voedselallergie en vlooienallergie.

Behandeling

Als er geen allergische oorzaak wordt gevonden bestaat de behandeling uit het onderdrukken van het afweersysteem met medicatie. Denk daarbij aan prednison. Prednison heeft veel nare bijwerkingen.

Soms kan vlooienpreventie of speciale voeding de problemen oplossen.

Deel deze pagina