Shaking puppy syndroom

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Coördinatieproblemen, Onvrijwillige en ritmische bewegingen van de ogen, Trillen en beven, Voortdurend de kop bewegen
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Shaking puppy syndroom, ook wel hypomyelinisatie, is een aandoening van het zenuwstelsel veroorzaakt door een tekort aan myeline. Dit is de witte stof rondom de zenuwcellen die de prikkelgeleiding versnelt. Als een hond hiervan een tekort heeft raakt de zenuwgeleiding in het ruggenmerg en de hersenen verstoord.

Puppy’s met dit syndroom trillen continue met de poten en de kop. Hierdoor hebben ze moeite met lopen en eten. Het trillen wordt erger als de hond opgewonden of gestrest is. De symptomen beginnen al op jonge leeftijd, wanneer ze rond de twee weken zijn. Alleen bij de golden retriever beginnen de symptomen later, wanneer ze rond de zeven weken oud zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van verschijnselen en het uitsluiten van andere oorzaken. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

Behandeling

Er is geen behandeling voor het shaking puppy syndroom. Soms worden de symptomen minder erg als de hond ouder wordt. Vaak houdt de hond wel levenslang last van trillende achterpoten. Als de symptomen niet minder worden of heel ernstig zijn, wordt vaak voor euthanasie gekozen.

Deel deze pagina