Zesduizend euro boete voor Engelse bulldogfokker

engelse bulldogs

Een grote fokker uit Noord-Holland moet per direct stoppen met het fokken van Engelse buldoggen. Bij controle door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) bleken de snuiten van de ouderdieren korter dan wettelijk is toegestaan. De fokker kreeg een boete van 6.000 euro; bij een volgende overtreding volgt een hogere boete. De overtreding kwam aan het licht door een handhavingsverzoek van Dier&Recht.

Fokverbod voor te korte snuiten

Vanwege de vele ernstige gezondheidsproblemen bij kortsnuitige honden gelden er strenge regels voor het fokken. Sinds januari dit jaar geldt het fokken met honden met een te korte snuit als een ernstige overtreding van de wet. Fokkers krijgen meteen een geldboete en een fokverbod voor die honden.

De snuitlengte van ouderdieren moet minimaal een derde bedragen van de koplengte. Bovendien mogen de ouders geen andere schedelafwijkingen hebben, zoals uitpuilende ogen of dichte neusgaten. Het fokverbod geldt voor alle kortsnuitige honden. Denk naast Engelse buldoggen ook aan Franse buldoggen, mopshonden, dwergkezen, cavalier kings charles spaniels en chihuahua’s.

Boete duidelijk signaal voor foute fokkers

Wij zijn blij met het daadkrachtige optreden van de NVWA. Een boete van 6.000 euro is een duidelijk signaal naar fokkers dat ze moeten stoppen met het fokken van benauwde pups. Om de boodschap heel duidelijk te maken gaan we meer handhavingsverzoeken indienen tegen fokkers van hondenrassen met te korte snuiten. Alle honden hebben recht op een gezonde snuit!

Deel deze pagina