Fokverbod voor naaktkatten

Fokverbod voor naaktkatten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een officiële waarschuwing gegeven aan een fokker van naaktkatten. Het fokken van deze dieren wordt gezien als een zware overtreding omdat de kenmerkende kaalheid schadelijk is voor de dieren zelf. De NVWA controleerde een Limburgse fokker van sphynxen na een handhavingsverzoek van Dier&Recht.
 

Welzijns- en gezondheidsproblemen

Katten zonder vacht en functionele snor- en tastharen ondervinden daar hinder van. Hun huid is minder goed beschermd, waardoor ze gevoeliger zijn voor verwondingen en snel verbranden in de zon. Ook krijgen de dieren het sneller koud en is er een verhoogd risico op infecties van de huid en oren. Bij kittens - die in de eerste levensweken extra gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen - veroorzaakt het ontbreken van de vacht een verhoogd risico op luchtweginfecties.
 

Kaalheid is een schadelijk kenmerk

Toezichthouder NVWA: ”Dit type katten mist ook vaak de snor- en tastharen. Deze haren zijn voor de kat van essentieel belang: hiermee voelen ze de minste of geringste aanraking. Zonder haren is niet alleen de zintuigelijke waarneming van hun omgeving beperkt, ook de communicatie met andere katten is gebrekkig. Katten gebruiken hun vacht en snorharen om te laten zien hoe ze zich voelen: dit kan een naaktkat niet.”
 
Kelly Kessen van Dier&Recht is blij met het optreden van de NVWA. “Fokkers die toch doorfokken met naaktkatten kunnen een boete verwachten van 1500 euro per gebruikt fokdier. Daarmee komt er hopelijk snel een einde aan het fokken met deze ongezonde dieren”
 
Omdat dit de eerste keer was dat de NVWA op deze specifieke overtreding handhaafde, kwam de fokker er deze keer vanaf met een waarschuwing. De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) voert inmiddels de inspecties bij fokkers van katten uit. Meer informatie over fokken met katten vindt u op de website van de NVWA.

 

Deel deze pagina