Fokverbod voor fokker Perzische showkatten

showpers

Een fokker van Perzische showkatten moet per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige peke face perzen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na een handhavingsverzoek van Dier&Recht vastgesteld dat deze fokker de wet overtreedt met het fokken van de kortsnuitige katten. 

De kortste snuiten winnen prijzen

De peke face pers heeft een extreem korte schedel, liefhebbers van dit ras houden van de ‘schattige’ korte snuit. Dit onnatuurlijke uiterlijk veroorzaakt echter ernstige gezondheidsproblemen als oogziektes, gebitsproblemen, chronische benauwdheid en geboorteproblemen. Het fokken van deze dieren is al jaren verboden maar werd nog steeds gedoogd. Ook winnen deze ongezonde dieren nog steeds veel prijzen op kattenshows. 

Volledig fokverbod

Dier&Recht diende een handhavingsverzoek in tegen een fokker van prijswinnende showkatten. Foto’s op haar website toonden schele kittens met afgesloten neusgaten en andere fysieke aandoeningen. 

De NVWA stelde tijdens de inspectie vast dat de snuiten van alle negen ouderdieren te kort zijn om mee te fokken. De fokker kreeg daarop een last onder dwangsom. Bij een volgende overtreding kan dan een hoge boete worden opgelegd. 

Signaal naar kattenshows

Dier&Recht pleit voor duidelijke regels en een minimale lengte voor kattensnuiten. Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht is blij met het fokverbod: "Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de vele gezondheidsproblemen bij dieren met een te korte snuit. Het fokverbod voor deze showfokker is een belangrijk signaal naar de showwereld: stop met het aanprijzen en fokken van ongezonde dieren!"

Deel deze pagina