De kleine Chihuahua, groot in ziektes: een kwetsbaar koppie

Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hoewel abnormale dwerggroei bij andere rassen wordt gezien als erfelijke aandoening, wordt de dwerggroei bij de Chihuahua als rasspecifiek kenmerk gezien. De dwerggroei en de selectie op een klein appelvormig hoofd geven aanleiding voor meerdere kopzorgen.

Open fontanel

Als gevolg van de dwerggroei heeft bijna negentig procent van de Chihuahua’s een permanente open fontanel. Het hoofd is extra kwetsbaar voor letsel, omdat de hersenen niet beschermd worden door de stevige schedel. Deze aandoening gaat vaak samen met het hebben van een waterhoofd.

Waterhoofd

Bij een waterhoofd (hydrocephalus) is er een abnormale hoeveelheid vocht in de hersenholtes, wat druk geeft op de hersenen. De verhoogde druk zorgt op zijn minst voor chronische hoofdpijn, maar leidt meestal tot verlies van hersenfuncties, abnormaal gedrag en bij een ernstige vorm tot sterfte.

Necrotiserende meningo-encephalitis

Naast bovenstaande aandoeningen kampt de Chihuahua ook met een erfelijke vorm van ontsteking van de hersenen en hersenvliezen. Symptomen zijn onder andere pijn, koorts, afwijkend gedrag, verstoorde coördinatie, blindheid en toevallen. De symptomen kunnen langzaam toenemen of acuut beginnen. In de meeste gevallen overlijden de honden of moeten ze geëuthanaseerd worden.

Het mag duidelijk zijn dat het selecteren op een appelvormige kleine schedel het dier bepaald geen voordelen heeft opgeleverd. In de rasstandaard is tegenwoordig opgenomen dat er niet met ouders met een open fontanel gefokt mag worden, wat echter nog geen van de kopzorgen opgelost heeft. Een fokverbod op dergelijke kleine, kwetsbare hondjes zou het snelst tot verlichting leiden.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.