De kleine Chihuahua, groot in ziektes: losse knieschijven

Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Er is doelbewust gefokt op een heel klein lichaam, en dat zorgt voor veel erfelijke afwijkingen. De kleine pootjes missen de juiste verhoudingen, waardoor Chihuahua’s vaak aan patella luxatie lijden.

Normaal gesproken ligt de knieschijf (patella) in een kraakbeensleuf, maar bij de Chihuahua is de sleuf te ondiep of zit de aanhechting van de kniepees te ver naar binnen toe. De knieschijf schiet uit de gleuf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een te rechte stand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen kan ook patella luxatie veroorzaken.

Moeilijk lopen door afwijkende knietjes

Op het moment dat de knieschijf van de knie schuift, zakt de hond door zijn pootje. Als de knieschijf er af en toe af schiet, zie je in het lopen van de hond op dat moment een hupje. In veel gevallen ligt de knieschijf er langer naast en hinkelt het hondje de hele wandeling. Voor de hond is dat erg vervelend.

Door het heen en weer schuiven van de knieschijf ontstaat er pijnlijke artrose, en raken gewrichtsbanden beschadigd. In het laatste stadium schiet de knieschijf niet meer terug op zijn plek en is er forse slijtage aan de knie ontstaan. In de meeste gevallen komt patella luxatie aan beide knieën gelijktijdig voor, wat lopen voor de hond ontzettend moeilijk maakt.

Dure operatie is vaak nodig

Er is een behandeling mogelijk om de knieschijven op hun plek te houden. Daarvoor moet de hond een dure en pijnlijke operatie ondergaan. Ook de herstelperiode na de operatie is niet zonder ongemak.

Beter dan het probleem oplossen door een dure en pijnlijke operatie, is het voorkomen van de aandoening: het fokken van een grotere hond met de juiste lichaamsverhoudingen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.