De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 2: moeilijke bevalling

Mopshond

Het extreme uiterlijk van de Mopshond met zijn gedrongen bouw en korte, stompe snuit geeft veel problemen. Naast ontstekingen aan ogen en huidplooien vormt ook de moeilijke bevalling een groot probleem.

Keizersnede vanwege benauwdheid

Recent Engels onderzoek heeft aangetoond dat bij vrijwel één op de drie bevallingen van Mopshonden een keizersnede noodzakelijk is om de pups gezond ter wereld te brengen. De keizersnede wordt vaak al ingepland vóór de bevalling, ook al is op dat moment is nog niet zeker of de ingreep noodzakelijk is. Dit wordt gedaan omdat de dieren het letterlijk benauwd krijgen tijdens de bevalling, als gevolg van het brachycefaal obstructief syndroom. Een ingeplande keizersnede is wettelijk verboden, maar wordt nog regelmatig uitgevoerd.

Het compacte lijf van de moeder en het grote hoofd van de pup

In de rasstandaard van de Mopshond staat als uiterlijk kenmerk het uitgesproken vierkante, gedrongen lijf beschreven. Ook het verhoudingsgewijs grote, ronde hoofd met de korte, stompe snuit is een raskenmerk. Deze lichaamsvormen geven problemen bij de bevalling: het grote hoofd van de pup past vaak niet door het nauwe geboortekanaal van de moeder.

Verboden

De Nederlandse wet Besluit Houders van Dieren, artikel 3.4 bepaalt dat men niet mag fokken als de voorplanting van de honden niet op natuurlijke wijze kan plaatsvinden. Een ingeplande keizersnede toont aan dat de eigenaar vooraf al weet dat de bevalling niet op natuurlijke wijze kan verlopen. Dat de Mopshond als ras nog bestaat, valt hier moeilijk mee te rijmen. Lees hier meer over de wijze waarop dierenartsen bijdragen aan het in stand houden van kortsnuitige rassen als de Mopshond.

De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 3: wervelafwijkingen

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.