Ziekte van Weil in Nederland: gevaarlijk voor mens en dier

Hond in water

In Oosterhout is een hond getroffen door de Ziekte van Weil. De ziekte van Weil is een besmettelijke aandoening die wordt overgedragen door urine van ratten. Besmette honden kunnen ernstig lever- en nierfalen ontwikkelen. Ook mensen kunnen besmet raken.

Besmettelijke en dodelijke ziekte

De ziekte wordt veroorzaakt door de Leptospira bacterie. Besmette ratten dragen de bacteriën bij zich en scheiden die uit via urine. Via hun urine komt de bacterie terecht in aarde, riool- en oppervlaktewater (zoals sloten en plassen). Honden lopen de ziekte meestal op als ze zwemmen, maar ze kunnen ook in contact komen met urine van besmette ratten tijdens het wandelen langs slootjes. Als dieren goed zijn ingeënt, dan is de kans dat ze ziek worden nihil. Mensen kunnen besmet raken door het zwemmen in besmet water maar ook door contact met hun zieke huisdier.

Lever- en nierfalen

In het begin van de infectie zijn de symptomen mild: sloomheid, slechte eetlust en soms braken. In een later stadium worden kunnen de huid, slijmvliezen en het oogwit geel worden in combinatie met hoge koorts. Honden worden zonder behandeling uiteindelijk doodziek en sterven aan lever- en of nierfalen. Wanneer de ziekte op tijd wordt ontdekt, kan behandeling levensreddend zijn. Sommige honden overleven de ziekte maar houden er chronische nierfalen aan over.

Voorkomen is beter dan genezen

De ziekte voorkomen is eenvoudig. Zorg ervoor dat je hond goed is ingeënt is en herhaal op tijd de inenting. Het RIVM geeft informatie over hoe de ziekte bij mensen te voorkomen is.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.