Over de bloemetjes en de bijtjes...

Vlekneus

Je hebt ze vast al gehoord op straat: katers die schreeuwen om een vrouwtje, katers die een robbertje vechten met hetzelfde doel en natuurlijk krolse poezen. Een paar weken later zie je de buurpoes langslopen met een schommelende buik…

Heel schattig natuurlijk die jonge poesjes, maar bij het geven van de juiste zorg komt nogal wat kijken. Om maar wat te noemen: goede socialisatie, vaccinaties, ontwormen, chippen...

In het voorjaar, als de dagen langer worden, begint de vruchtbare periode van de kat. Jonge poezen worden meestal vanaf de leeftijd van zes maanden voor het eerst krols, en soms nog wat eerder. Als je zwangerschap wilt voorkomen, is het nú de goede tijd om een afspraak te maken met je dierenarts.

Anticonceptie voor de poes

Voor de poes heb je de keus tussen een operatie en het geven van de poezenpil. De poezenpil moet wekelijks gegeven worden en heeft serieuze nadelen. Als je de pil een weekje overslaat – of je poes spuugt hem uit – kan ze toch drachtig worden. Bovendien verhoogt de pil het risico op vorming van melkkliertumoren (borstkanker). Als je nooit een nestje wilt met je poes, is het beter om niet voor de poezenpil te kiezen.

De andere optie is een operatie: het verwijderen van de eierstokken. Na de operatie verandert de stofwisseling van je poes, waardoor je haar iets minder eten moet geven. Anders wordt ze te dik. Een groot voordeel van opereren is dat de kans op vorming van kwaadaardige melkkliertumoren er juist door afneemt.

De kater – castreren heeft meerdere voordelen

Niet-gecastreerde katers gaan graag en ver van huis, en vechten vaker dan gecastreerde katers. Ze lopen daardoor meer risico op een (auto)ongeluk en verwonding door vechtpartijen. Vergeet niet dat je lieve vriend door bijtwonden besmet kan raken met het dodelijke kattenaids-virus (FIV) en het eveneens dodelijke kattenleukemie-virus (FeLV). Castratie heeft dus meer voordelen dan alleen het beperken van de ongebreidelde voorplanting.

Na de operatie: huisarrest en pijnstilling

Heb je voor de operatie gekozen, dan is het belangrijk dat je kat even een paar dagen binnenblijft. Door de narcose en de ingreep is je dier natuurlijk niet helemaal fit – een ongeluk buiten op straat is daardoor zo gebeurd.

Vergeet niet dat elke operatie pijnlijk is. Voor een snel herstel is pijnbestrijding van groot belang. Als je kat pijn heeft, eet en drinkt hij minder en slaapt slechter. Bovendien geeft pijn stress.  Al deze factoren zorgen voor een slechtere wondgenezing. Voor een goede wondgenezing is minimaal een dag of vijf pijnstilling, na de buikoperatie van de poes, geen luxe. Natuurlijk hebben katers ook recht op pijnstilling na de castratie. Vraag aan je dierenarts hoe dit geregeld is.

Chip

Nog een laatste tip: als je kat nog geen chip heeft, vraag dan meteen even of de dierenarts hem wil chippen tijdens de operatie. Chippen is niet echt pijnlijk, maar als het helemaal pijnloos kan doordat je kat toch al onder narcose is, heeft dat natuurlijk de voorkeur… Een chip zorgt ervoor dat je vriend weer thuis kan komen als hij ooit de weg kwijt mocht raken.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.