Deze kerstplanten zijn giftig voor je kat

kat-kerstboom
Vermoed je dat je kat giftige planten heeft gegeten? Raadpleeg dan je dierenarts.

Het is alweer bijna kerst. Veel mensen halen niet alleen een kerstboom in huis, maar ook andere planten: kerstster, maretak, hulst of kerstroos. Feestelijke namen, maar deze planten zijn giftig voor je kat. Gelukkig zijn katten van nature erg kieskeurige eters, maar het is wél zo veilig om als katteneigenaar te weten wat er mis kan gaan.

Kerstster, hulst, maretak en kerstroos

Hulst, dat veel gebruikt wordt in kerststukjes, heeft scherpe punten, en wordt om die reden meestal gemeden door katten. Dat is mooi! Kerstster, maretak en kerstroos hebben geen scherpe punten, maar zijn, zoals de meeste giftige planten, nogal bitter. Je kat merkt dat meteen als hij eraan knaagt; katten zijn erg kieskeurig, en vergiftigingen komen dus niet vaak voor. Maar als katten zich erg vervelen, kunnen ze toch aan planten knagen. Houd daar rekening mee!

Verschijnselen van vergiftiging

Als je kat iets giftigs binnenkrijgt, dan kunnen er, afhankelijk van het soort gif, verschillende klachten ontstaan. Je kat kan maag-darmproblemen krijgen: hij wordt misselijk, eet minder of helemaal niet, gaat braken en kan diarree krijgen. Ook kan het zenuwstelsel aangetast raken; hij krijgt dan krampen en toevallen of loopt als een dronkenman. Sommige giffen beïnvloeden het hart en veroorzaken hartritmestoornissen of bloedingen. Inwendige bloedingen kun je niet zien. Je merkt alleen dat je kat heel sloom wordt. Ook hartritmestoornissen kunnen extreme sloomheid veroorzaken, en zelfs plotselinge sterfte.

Bij twijfel: overleg met je dierenarts

Vermoed je dat je kat giftige planten heeft gegeten? Raadpleeg dan je dierenarts. Lees hier meer over vergiftigingen bij katten en wat jij kunt doen als het gebeurt.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.