Designer Cats krijgen geen stamboom bij FIFe

Designer cat

Vorige week schreven we over de gemiste kans van FiFe om het uiterlijk van de Pers te verbeteren. Maar de internationale organisatie voor de kattenfokkerij heeft wel andere goede beslissingen genomen met betrekking tot fokkerij.

Betere fokreglementen 

Scottish Fold en afgeleiden daarvan komen niet in aanmerking voor stambomen. In de fokreglementen staat dat katten met chondrodysplasie geen stamboom zullen krijgen. Chondrodysplasie is een erfelijke afwijking die voor de gevouwen oren van de Scottish Fold zorgt. Echter ook het kraakbeen in de gewrichten van de kat is afwijkend en kan ernstige en pijnlijke gewrichtsaandoeningen veroorzaken bij katten.

Minituarisatie uit den boze

Bambino Spynx zal nooit als ras geaccepteerd worden door FIFe. In de fokreglementen van FIFe stond al dat er geen kale rassen toegevoegd zullen worden aan al wel geregistreerde rassen. Variaties op de Spynx krijgen dus bij de FIFe geen stamboom. Nu is echter ook officieel vastgelegd dat alle variaties met dwerggroei niet in aanmerking zullen komen voor een stamboom. Expliciet wordt genoemd dat ook minituarisatie niet wordt geaccepteerd. Dus het zo klein mogelijk fokken van katten is daarbij ook uit den boze bij deze vereniging.

Help ons, help de katten

FIFe is overduidelijk geen voorstander van het combineren van erfelijke aandoeningen in een ras. En dat is goed nieuws omdat FIFe internationaal stambomen uitgeeft. Wij strijden al lang tegen het fokken van designer cats. Steun ons in de strijd, en volg onze resultaten door je te abonneren op onze nieuwsbrief. 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.