Varkens doodziek van de medicijnen

Biggetje

We houden niet van grote woorden, maar TTIP en CETA zijn in potentie het ergste wat een dier kan overkomen. In een serie van zes delen laten we zien waarom. Vandaag: varkenslapjes á la ractopamine.

Varkensvlees uit de VS en Canada komt Europa nu nauwelijks in; hoge importheffingen zorgen daar wel voor. Het doel van TTIP en CETA is om die belastingmuur af te breken. Het gevolg: Noord-Amerikaanse varkens zullen de schappen van Dirk en Appie bereiken.

En die varkens hebben toch een ellendig leven gehad. Meer nog dan in Europa, waar de regels op het gebied van dierenwelzijn tenminste iets strenger zijn, lijden ze onder pijnlijke ingrepen, krappe, donkere behuizing, de onmogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen en langdurige transporten.

Varkens in slachthuis

In de laatste weken van hun leven krijgt het merendeel van de varkens bovendien ractopamine toegediend. Niet omdat de dieren massaal last hebben van astma – daar is het medicijn voor bedoeld – maar omdat het de spiermassa van dieren sterk doet groeien en vet afbreekt. In een tijd waarin mensen graag mager vlees eten, is het een droommiddel van elke vleesproducent.

Geschopt

Dat varkens er hevige stressverschijnselen en hartproblemen van krijgen, is bijzaak. Net als het feit dat de invoering van ractopamine heeft gezorgd voor een stijging van het aantal ‘downers’; varkens die bij aankomst bij het slachthuis door de poten zakken en door medewerkers richting het hakblok worden geschopt en gesleept.

Varken in slachthuis

Ook telefoontjes van varkensboeren, die van leverancier Elanco wilden weten of kotsen na het eten er met ractopamine bij hoort, zorgden er niet voor dat het werd verboden.

Teerhartig

Niet alleen varkens worden ziek van het middel, ook mensen kunnen een varkenshaasje á la ractopamine beter laten staan. Dat vindt, in elk geval nu nog, de EU, die het verboden heeft. Net als bijvoorbeeld Rusland en China – toch niet de meest teerhartige landen. Onderzoek wijst er namelijk op dat ractopamine risico geeft op hartproblemen. Bij het enige onderzoek dat tot nu toe op menselijke proefpersonen werd gehouden, moest één van de zes kerngezonde deelnemers vervroegd stoppen vanwege hartritmestoornissen.

De VS en Canada zouden ractopamine eigenlijk per direct in de ban moeten doen, maar daar hebben wij in Europa natuurlijk geen invloed op. Wel kunnen we proberen om TTIP en CETA af te blazen, zodat export richting Nederland onmogelijk blijft. Wie straks boodschappen gaat doen, hoeft dan niet te vrezen voor ractopamine. Minstens even belangrijk: er zullen niet nog veel méér varkens doodziek worden van dit medicijn.

Deel dit artikel