Een barre tocht

Varkenstransport

We houden niet van grote woorden, maar vrijhandelsverdragen TTIP en CETA zijn in potentie het ergste wat een dier kan overkomen. In een serie van zes delen laten we zien waarom. Vandaag: een helse trip.

Nee, voor Nederlandse varkens, koeien en kippen is de reis naar het slachthuis óók geen pretje. De stress bij het inladen, de volle wagens waarin regelmatig wordt gevochten; het is genoeg om van elke tocht een beproeving te maken. Helemaal als bijvoorbeeld Spanje het einddoel is; dan kan een reis wel een etmaal in beslag nemen.

Koeientransport

De Noord-Amerikaanse soortgenoten van onze varkens, koeien en kippen hebben het echter helemaal zwaar. Waar een transport in de EU niet langer dan 24 uur duurt, zijn koeien en varkens in de VS maximaal 28 uur aan één stuk onderweg. Bij onvoorziene omstandigheden mag daar bovendien 12 uur aan worden vastgeplakt. Canadese varkens en vooral koeien zijn de grootste pechvogels; zij zitten respectievelijk maximaal 36 en 52 uur achtereen in een vrachtwagen. De transporteur is daarbij niet verplicht om de dieren toegang te geven tot water en voer.

Hitteprotocol

De weersomstandigheden doen er daarbij niet toe. In Nederland hebben transporteurs en veehandelaren onlangs een hitteprotocol afgesloten, waarmee ze zichzelf beperkingen opleggen voor de relatief weinige dagen dat er extreem weer te verwachten valt. In de VS en Canada, waar het best vaak gloeiend heet of juist ijskoud is, doet men daar niet aan; de trucks gaan hoe dan ook rijden.

Kippentransport

Waarom die barre omstandigheden zo belangrijk zijn voor ons? Goeie vraag! Door allerlei importbeperkingen wordt er op dit moment nauwelijks vlees uit Noord-Amerika in Nederland verkocht. De EU is echter van plan om vrijhandelsverdragen af te sluiten met de VS en Canada. En als TTIP en CETA er door komen, gaat de markt open.

Doorstaan

Het gevolg: Noord-Amerikaanse bedrijven zullen hun goedkopere producten, die gemaakt zijn met weinig bepalingen op het gebied van natuur en dierenwelzijn, aanbieden in onze supermarkten. En hoe meer ze verkopen, hoe meer dieren zo’n helse tocht moeten doorstaan.

Deel dit artikel