Veel fraude met vlees en vis

Vis

Vlees en vis behoren tot de twaalf producten waarmee het meest wordt gefraudeerd. Dat zegt de Australische Margaret Balfour, een specialiste op het gebied van zwendel met voedsel.

Tijdens een congres over voedsel, fraude en wetgeving in Sidney, waar website Australian Food News verslag van deed, gaf Balfour een lijst van twaalf producten vrij waar volgens haar werkgever ICS (Integrity Compliance Solutions) het meest mee wordt geknoeid. Niet verrassend: vis en vlees prijken daar op.

Vlees, zegt Balfour, krijgt vaak water of kleurstoffen toegediend om het steviger, verser en duurder te laten lijken. Door water toe te voegen wordt er bovendien gesjoemeld met het gewicht. Volgens haar is vlees met de naam Waygu op de verpakking regelmatig niet afkomstig van zo’n superdeluxe Japanse koe en, zoals we inmiddels allemaal weten, gaat er regelmatig paard ‘vermomd’ als rund over de toonbank.

Lucratief

Visliefhebbers lopen evenzeer het gevaar om te worden bedot. Goedkope vis, zoals de in Azië onder barre omstandigheden gekweekte pangasius, wordt regelmatig verkocht als een duurdere soort, bijvoorbeeld kabeljauw. Niet alleen in winkels, maar ook in restaurants.

Jammer genoeg staan biologische producten ook op Balfours lijst. De stijgende populariteit van ‘beter’ voedsel zorgt ervoor dat sjoemelen lucratief wordt. Biologische neppers komen overigens vooral van buiten Europa. Vooral Turkije is volgens haar grootleverancier. Andere ‘gevaarlijke’ producten zijn onder meer thee, olijfolie en wijn. 

Deel dit artikel