Duitse topruiter mishandelt paarden

Olympisch ruiter Beerbaum mishandelt paarden
Screenshot van de undercoverbeelden van de Duitse tv-zender RTL Aktuell waarop te zien is dat een paard geslagen wordt met een stok.

Uit undercoverbeelden van de Duitse tv-zender RTL Aktuell blijkt de Olympische springruiter Ludger Beerbaum zijn paarden te mishandelen door te ‘barreren’. Bij barreren worden paarden met een stok tegen de benen geslagen om ze hoger te laten springen. Deze pijnlijke trainingsmethode is verboden.

Wat is er te zien op de undercoverbeelden?

Terwijl Beerbaum met een paard over hindernissen springt, slaat iemand anders met een houten stok tegen de benen van het paard. Dit met als doel het paard hoger te laten springen.

Paarden in de topsport hebben geen keuze

Een paard springt niet uit zichzelf, voor z’n eigen plezier, achter elkaar over twaalf hindernissen van 1,5 meter hoog. Je kunt een paard best leren om over een enkele hindernis te springen met een positieve beloning als een wortel. Maar om een paard over hindernis na hindernis te krijgen, is pijn en dwang nodig, anders doet hij het niet. Door middel van pijn leert een paard dat hij niet lángs een hindernis mag lopen, maar dat hij hoger en hoger moet springen, sneller en sneller… De pijnlijke inwerking van de dwangmiddelen als het bit, de sporen, de zweep – of in het geval van Beerbaum een slag tegen de benen – zorgt ervoor dat het paard de moeilijke taken uitvoert.

Meld mishandeling

Ken jij Nederlandse ruiters die hun paard slaan of op een andere manier mishandelen en heb je hier beeldmateriaal van? Stuur dit (anoniem) naar ons op. Mishandeling in de paardentopsport moet aan het licht komen.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.