Zuivelsector claimt: zuivel is duurzaam

melkkoeien
De NZO wil consumenten wijsmaken dat koeienzuivel net zo duurzaam is als plantaardige alternatieven.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is niet blij met de toevoeging van zuivel aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De organisatie opent de aanval en probeert verwarring te zaaien bij consumenten die bewust proberen te leven. Dier&Recht dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie over de misleidende informatie op de website van de NZO.

Feitelijk onjuist

Op de website van de zuivelorganisatie leest de nietsvermoedende consument:

“Het op een gezonde manier vervangen van zuivel leidt niet tot een verkleining van de CO2-footprint. Daarom is het feitelijk onjuist dat de Nationale Week Zonder Vlees in 2022 de toevoeging ‘en Zuivel’ heeft gekregen.”

WAT!?

Misleiding

Ja, het staat er écht! De NZO doet alsof koeienzuivel net zo duurzaam is als plantaardige alternatieven. Alsof er niet al jarenlang een berg wetenschappelijk bewijs is dat zuivel slecht is voor ons klimaat en dat je veel beter plantaardig kunt drinken.

Zeer misleidend, volgens ons. Het vervangen van zuivelproducten voor plantaardige alternatieven veroorzaakt juist een significante vermindering van de CO2-uitstoot. De uitingen van de zuivelorganisatie staan haaks op de wetenschappelijke consensus. Én gaan lijnrecht in tegen de recente adviezen van het klimaatpanel IPCC.

Dier&Recht dient klacht in

In de afgelopen jaren heeft de NZO al vaker misleidende informatie verspreid over de duurzaamheid van zuivel. De organisatie lijkt nogal hardleers en blijft dit steeds opnieuw doen. Dier&Recht dient vandaag een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

Want één ding is duidelijk: wie beter wil eten om het klimaat te sparen, stapt vandaag nog over op plantaardige zuivel.

Stop jij met zuivel omdat het slecht is voor natuur en klimaat? Omdat je tegen dierenleed bent? Of omdat het niet gezond voor je is? Er zijn redenen genoeg om vandaag nog te beginnen! Wij bieden hulp bij stoppen met zuivel.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.