Zieke hond verplicht ruilen?

Chihuahua

Bij ons meldde zich een eigenaar van een Chihuahua met patella luxatie (PL). Bij patella luxatie is er sprake van te grote speling (luxatie) van de knieschijf (patella). Het is een erfelijke aandoening, die vaak voorkomt bij dit soort kleine honden. De aandoening kan pijnlijk zijn doordat de patella steeds over de knie schuift en voor gewrichtsontsteking en kraakbeenschade zorgt. 

In dit geval ging het om Chihuahua Pleasant, die pas vier dagen bij dit gezin in huis was, een heel jong beestje dus. Ondanks de ieniemienie-botjes, had de dierenarts het probleem toch al geconstateerd. Om de aandoening te verhelpen, zou Pleasant op oudere leeftijd geopereerd moeten worden aan zijn knie. Een kostbare operatie, dus de eigenaar had keurig aan de fokker gevraagd de (toekomstige) medische kosten te delen. Daar begon de fokker niet aan: “Breng het hondje maar terug, dan krijg je wel een nieuwe”, was zijn boodschap. Dat wilde de eigenaar van Pleasant niet. Ondanks dat Pleasant pas vier dagen bij het gezin was, waren ze al verknocht aan het hondje.

Uit enquêtes van onder meer AVMA en TNS/NIPO blijkt dat honden- en kattenbezitters hun dier steeds vaker zien als gezinslid, vergelijkbaar met een kind of partner. Fysiologisch gezien is dat goed verklaarbaar, want het knuffelen van een hond of een kat zorgt voor de productie van het hormoon oxytocine, en dat hormoon komt ook vrij als mensen hun baby of geliefde knuffelen. Vandaar dat in rechtspraak al meerdere keren is uitgemaakt dat eigenaren van een zieke hond niet in hoeven te gaan op het voorstel van een fokker om hun zieke dier in te ruilen. De fokker komt een ruil vaak beter uit, want dan hoeft deze niet mee te betalen aan de medische kosten. Wat er dan met een ziek hondje als Pleasant gebeurt, laat zich raden. Maar wat zou een rechter beslissen als het hondje pas vier dagen bij mensen in huis is? Is er dan al sprake van gehechtheid? Wij denken van wel.

Deze en andere vragen beantwoordt Dier&Recht (meestal) gratis.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)