Wehkamp en de Franse Bulldog

Wehkamp

Wehkamp showt kleding die gedragen wordt door een model met een populaire Franse Bulldog in haar armen. Het mag er nog zo schattig uitzien, de Franse Bulldog voelt zich ziek. We informeerden Wehkamp over de gezondheidsproblemen van dit ras, en vroegen het bedrijf om geen reclame meer te maken met de Franse Bulldog, zodat de populariteit van dit ras niet toeneemt. Wehkamp reageerde veelbelovend.

Het verzoek van Dier&Recht

‘Op internet gebruikt u een zielige Franse Bulldog, als publiekstrekker bij het aanprijzen van kleding. Helaas zijn dieren van dit ras behoorlijk gehandicapt en lijden zij enorm door hun uiterlijk. Wij, dierenartsen en dierkundig ingenieur van Dier&Recht, willen u via bijgevoegde brief informeren over de ernstige benauwdheid waaraan dit dier lijdt. Het is bepaald onverstandig en zeer af te raden om via reclame bij te dragen aan de populariteit van deze hondenrassen.

Graag ontvangen we van uw bedrijf op korte termijn de toezegging dat er in de toekomst rekening wordt gehouden met ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen bij dieren, en dat er niet wordt meegewerkt aan de promotie van zieke honden- en kattenrassen. Het zou fijn zijn als u de foto kunt vervangen door een foto van een gezonde hond.’

De reactie van Wehkamp

Wehkamp zocht per ommegaande contact met Dier&Recht: ‘Dank voor je mail. Wat is jouw telefoonnummer? Graag bel ik je even om onderstaande te bespreken, dan kan ik dat hier intern ook meenemen in ons beleid. Wel kan ik alvast toezeggen dat wij geen Franse Bulldog meer gaan gebruiken in onze fotografie.’

Nog een overwinning voor de kortsnuitige honden! Op verzoek van Wehkamp gaf Dier&Recht met veel plezier informatie over het gebruik van gezonde honden in reclames. Wehkamp gaat zelfs een stapje verder: naast informatie over honden vroeg Wehkamp ook informatie over katten. Een voorbeeld voor vele organisaties!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.