Waarom wetgeving in de paardenhouderij noodzakelijk is

Zielig paar alleen op stal

Paarden zijn kuddedieren en hebben een grote behoefte aan sociaal contact. Veel paarden worden niet in staat gesteld in die behoefte te voorzien: ze staan dagenlang op stal of eenzaam buiten. In Nederland bestaat geen wet die het faciliteren van sociaal contact tussen paarden verplicht. Dit moet anders!

De meeste paardenhouders weten dat een paard een kuddedier is. Ze willen het beste voor hun dier en vervullen daarom de basisbehoefte van hun paard om dagelijks los te lopen met soortgenoten. Maar niet alle paardenhouders doen dat. Soms hebben ze een reden om hun paard niet met andere paarden samen te (durven) zetten. Iéder paard is echter een kuddedier! Ook een paard dat geen behoefte lijkt te hebben aan gezelschap, en dat zich asociaal of zelfs agressief gedraagt. Met behulp van een (re)socialisatie-stappenplan zal het zich uiteindelijk graag in de kudde voegen.

Uitgaan van de behoeften van het paard

Met onze petitie willen we bereiken dat dagelijks vier uur vrije beweging mét de mogelijkheid van sociaal contact voor ieder paard wettelijk verplicht wordt. In Zwitserland en enkele Scandinavische landen bestaat hier al wetgeving voor. Het mooie aan die wetgeving is dat er uitgegaan wordt van de behoeften van het paard. Zo is het verplicht om jonge paarden in een kudde te laten opgroeien, waardoor ze sociale vaardigheden leren. Dit maakt ze later makkelijker in de omgang met andere paarden. Het terrein waar de paarden dagelijks loslopen, moet groot genoeg zijn om een sprintje te trekken. Ook dát is belangrijk als ze samen zijn.

In enkele landen zijn er wettelijke limieten aan de tijd die een paard achtereen in een stal mag doorbrengen.

De noodzaak van wetgeving

In Nederland bestaat geen wet die het faciliteren van sociaal contact tussen paarden verplicht. Als iemand een paard lang alleen ziet staan, kan er dus niet ingegrepen worden. Veel mensen bellen de dierenpolitie, maar die mag niks doen zolang het paard fysiek nog gezond is. Ook Dier&Recht krijgt wekelijks meldingen over paarden die dagenlang op stal staan, of eenzaam in een weide.

Wij willen dat ieder paard minstens vier uur per dag vrije beweging krijgt met soortgenoten, en dat het recht daarop wettelijk wordt vastgelegd. Zonder wetgeving kan er immers niet gehandhaafd worden. Teken jij ook voor wetgeving?

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)