Veelbesproken ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’-posters hangen er weer!

zuivel station
De postercampagne wordt versterkt door een nieuwe poster met alleen de tekst. Foto: Dier&Recht

Het mag weer gezegd én gezien worden; zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed! Dankzij jullie overweldigende steun voor onze crowdfunding is de poster vanaf vandaag weer te zien in het straatbeeld. Je kunt ze bewonderen in acht grote steden en op NS-stations in de randstad. Heb jij ze al gespot?

Verborgen leed achter zuivel

Hoe zat het ook alweer? In de zomer van 2021 start Dier&Recht een bewustwordingscampagne over het dierenleed in de zuivelindustrie. Onderdeel daarvan is een poster met de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder”.

De poster stoot melkveehouders tegen het zere been. Boerenactiegroep Agractie spant een kort geding aan en krijgt in eerste instantie gelijk. Dit is het startsein voor een felle maatschappelijke discussie over het leed van koe en kalf, en een juridische strijd die ruim anderhalf jaar zal duren.

Vrijheid van meningsuiting

Want wij laten het er niet bij zitten en beginnen een bodemprocedure. We staan niet alleen volledig achter onze boodschap, maar we vinden het ook ontzettend belangrijk dat dierenrechtenorganisaties zich mogen uitspreken over dierenleed. Ook (of juist) als dat ongemakkelijk is voor de vee-industrie!

Die vrije meningsuiting van dierenrechtenorganisaties staat steeds meer onder druk. Zo verwijderde de NS recent nog campagneposters van Wakker Dier over kreupelheid bij melkkoeien. En dat terwijl de juistheid van die uiting al was bewezen bij de Reclame Code Commissie. Supermarkt Jumbo liet een poster van dezelfde campagne weghalen onder druk van boerendreigementen.

Dier&Recht krijgt gelijk

Nadat we honderden pagina’s bewijs indienen om onze uiting te onderbouwen, gooit Agractie de handdoek in de ring. In het daaropvolgende vonnis oordeelt de rechtbank dat Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Agractie mag deze uitlating niet meer bestempelen als lasterlijk en onrechtmatig, moet een rectificatie plaatsen en een schadevergoeding betalen.

Heb jij ze al gezien?

Direct na het vonnis starten we een crowdfundingsactie om de posters weer op te hangen.  De actie is een enorm succes en levert meer dan € 36.000 op. Dankzij jullie donaties kunnen we veel consumenten informeren over het dierenleed achter zuivel!

Vanaf vandaag is de veelbesproken poster weer te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Breda, Arnhem en Nijmegen. En op NS-stations in de randstad!

Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de misstanden achter zuivel, hoe meer mensen overstappen op plantaardige alternatieven. Help je mee? Deel een foto van de poster in het straatbeeld (en tag ons)!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!