‘Tam wild’ bestaat niet

Mag Albert Heijn het vlees van dieren die worden geboren en vetgemest in fokkerijen aanprijzen als wild? Of wordt hierdoor ten onrechte de indruk gewekt dat de dieren daadwerkelijk vrij zijn geweest? Konijn in Nood diende een klacht in tegen Albert Heijn en werd door de Reclame Code Commissie in het gelijk gesteld.
 
‘Tam wild’
In zijn reclamefolder biedt Albert Heijn onder de noemer 'alle AH wild' verschillende soorten vlees aan, waaronder konijnenbout en eendenborstfilet. Albert Heijn redeneert dat “als de diersoort ook in het wild voorkomt, dan mag het vlees van deze diersoort ‘wild’ genoemd worden, ongeacht de herkomst van het vlees.” Volgens Albert Heijn bevat hun assortiment vleesproducten afkomstig van ‘tam’ of ‘gekweekt' wild.
 
Misleidend
Konijn in Nood vindt dat konijnen en eenden die in fokkerijen worden geboren en vetgemest niet als wild aangeprijsd mogen worden. Dit wekt de verwachting dat de dieren in de vrije natuur hebben geleefd. Niets is minder waar. De eenden komen uit een overvolle stal, zonder toegang tot zwemwater; de konijnen worden gehouden in krappe draadgaaskooien, zonder ruimte om te huppelen. Het tegenovergestelde van hoe het er in het wild aan toegaat.
 
Oordeel Commissie
De Reclame Code Commissie gaf Konijn in Nood gelijk. Albert Heijn moet in het vervolg duidelijk maken om welk soort wild het gaat: tam of gekweekt - wat dus niets met wild te maken heeft.
 
Wij feliciteren Konijn in Nood met deze mooie overwinning! We blijven samen strijden tegen dierenleed en voor eerlijke producten in het winkelschap!
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht