Sta op tegen stands!

stands
Stands in de – net gerenoveerde! – Hollandsche manege

Je kunt het bijna niet meer voorstellen maar er zijn er nog steeds bedrijven die paarden houden in stands. Stands zijn kleine staanplaatsen voor paarden. Anders dan in boxen staan de paarden hier vastgebonden. Vaak hebben ze zo weinig ruimte dat ze niet languit kunnen gaan liggen of rollen. Het opsluiten in stands veroorzaakt ernstig dierenleed, veel paarden ontwikkelen gestoord gedrag. Ken jij een bedrijf dat paarden houdt in stands? Meld het ons! Zo kunnen we inventariseren hoeveel stallen nog gebruikmaken van deze ouderwetse en dieronvriendelijke huisvesting.

In de Gids voor Goede Praktijken geeft de paardensector aan dat stands sinds 1 januari 2017 verboden zijn. Er wordt echter niet op gehandhaafd. In ons land bestaat geen wet die voorschrijft hoe je paarden moet houden. Er zijn dan ook nog flink wat Nederlandse stallen en maneges die stands gebruiken.

In een te smalle stal of stand is diepe slaap niet mogelijk

Paarden slapen van nature niet lang aan één stuk, zoals mensen. Gedurende het etmaal rusten ze in totaal zo’n drie uur staand, verdeeld over een aantal korte momenten. Daarnaast zijn ze ongeveer 45 minuten per dag platliggend in diepe slaap. Die diepe slaap kunnen ze niet pakken als ze in een te smalle stal of stand staan.

Liggen zonder zicht op andere paarden geeft stress

Het is voor paarden in een stand (of stal) enorm frustrerend dat ze de andere paarden niet meer kunnen zien als ze gaan liggen. Paarden zijn van nature kuddedieren en ze voelen zich veiliger in een groep, vooral als ze gaan slapen. In de natuur zijn er altijd paarden wakker die de wacht houden. Het is daarom voor paard enorm stressvol om te liggen zonder zicht op de omgeving of op andere paarden. Sommige paarden raken hierdoor oververmoeid. Je merkt dit aan concentratiegebrek, schrikachtigheid en een algehele matheid. En natuurlijk aan het feit dat je ze weinig languit ziet slapen.

Meld de stands!

Stichting Dier&Recht wil dat alle paarden in een sociale setting kunnen slapen. Bijvoorbeeld tijdens het loslopen in een kudde, in een groepsstal of in een ‘gewone’ box met uitzicht op soortgenoten. Stands moeten zo snel mogelijk wettelijk verboden worden.

Ken jij bedrijven die paarden in stands houden? Meld dit dan bij Dier&Recht via info@dierenrecht.nl

slapende paarden
Zo horen paarden te slapen!

 

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.