Sandy kan voor een kippenrevolutie zorgen

Kip

Als het aan Sandy ligt, is de tijd van krappe stallen en haantjes in de shredder snel voorbij. Uit een proefproject van de Duitse supermarkt REWE blijkt dat dit onlangs uit Azië geïmporteerde ras een kleine revolutie in de kippenhouderij teweeg kan brengen.

Ellendig

Het is een bekend gegeven: legkippen en haantjes hebben in vee-industrie een ellendig bestaan. Kooien zijn weliswaar niet meer toegestaan, maar de meeste hennen wonen nog altijd in krappe stallen en kunnen niet naar buiten. Omdat de dieren veel stress hebben, pikken ze naar elkaar. Het knippen van snavels, een pijnlijke ingreep, is daarom nog altijd een standaard procedure. Haantjes komen niet eens zover. Zij kunnen geen eieren leggen, zijn niet te gebruiken voor vlees en worden daarom gedood zodra ze het ei uit zijn.

Snavels

Dit kan anders, vindt nu de Duitse supermarktketen REWE. Met pilotproject ‘Spitz und Bube’, een lastig te vertalen woordspeling gebaseerd op ‘schelm’ en ‘scherp’, hoopt deze grote Duitse speler twee vliegen in één klap te slaan. In de eerste plaats worden de snavels van de legkippen niet meer gekort en daarnaast hoeven hun ‘broertjes’ niet meer rechtstreeks de shredder in. De dieren krijgen bovendien meer leefruimte en stro om in te pikken.

Rustiger

Een nieuw ras uit Azië, ‘Sandy’ geheten, maakt dit mogelijk. Deze witte kippen – waarvoor REWE de boeren wat meer betaalt en waarvan de eieren iets meer kosten – zijn rustiger van aard en daarom meer geschikt voor een leven als legkip met snavel. Omdat ze worden gehuisvest in stallen met uitloop en strobalen om in te pikken, vermindert bovendien de neiging om soortgenoten te beschadigen. De haantjes uit het ras groeien binnen 11 weken – twee keer zo lang als de norm is –  op tot een vleeskuiken.  Vanwege hun jonge leeftijd mogen ze niet naar buiten, maar ze krijgen wel stro tot hun beschikking.

Winkels

REWE heeft het idee voor Sandy overgenomen van een groep Oostenrijkse biologische boeren, die het ras een jaar geleden introduceerden. Duitse boeren die de overstap willen maken, kunnen tijdens een korte cursus aan de hogeschool van Osnabrück leren hoe ze dit ras moeten grootbrengen. Eieren en vlees van deze kippen zijn al te koop in 600 winkels in het westen van Duitsland. 

Deel dit artikel