Retromopsen: geen stamboom maar wel een gezonde snuit

Mopshond pup met snuit
Een retromops zonder stamboom: net zo leuk als een gewone mopshond maar dan mét een gezonde snuit

Meranda Sterk, fokker van mopshonden, vertelt waarom ze overstapte op kruisingen, ook bekend als retromopsen.

Circa tien jaar geleden kocht ik onze eerste mopshond. Het was een vriendelijk hondje en al snel volgden er nog een paar mopshondjes. Ik werd al snel lid van de rasvereniging Commedia omdat ik ook met mijn hondjes wilde fokken. Al binnen een paar nestjes werd ik geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen. Vooral de ademhaling was vaak problematisch, dat moest beter!

Geen stamboom, maar wél een neus

Ik begon al honden te fokken mét een neus toen er nog geen wettelijke regels waren tegen het fokken met korte snuiten. De rasvereniging en de raad van beheer waren en zijn hier op tegen, zelfs nu het volgens de wet verboden is om honden te fokken met een te korte snuit. Ik krijg geen stambomen voor mijn pups, omdat het kruisen met andere rassen niet is toestaan bij mopshonden. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Liever een gezonde hond en een goede beoordeling van de dierenarts dan een stamboom van de raad van beheer voor een naar adem happende hond.

Kruisingen met mopshondjes: retromopsen

We merken een groot verschil tussen pups van raszuivere mopshonden en de retromopsen. De retromopspups zijn veel vitaler. Ze groeien goed en stappen met twee à drie weken al rond. De raszuivere mopsenpups moesten we toch vaak even bij moeder aanleggen om te drinken. Ze konden pas later lopen en aten pas op latere leeftijd vaste voeding. De ademhaling van de door ons gefokte pups is de afgelopen twee jaar enorm verbeterd. De hondjes hebben open neusgaatjes, en snurken niet. Onze dierenartsen zijn erg positief over onze kruisingen van mopshondjes – retromopsen – met langere snuitjes.

Blije baasjes voor onze gezonde pups

De kopers van onze pupjes hebben zich doorgaans erg goed voorbereid en zijn goed geïnformeerd. Veel nieuwe baasjes hebben eerder mopshondjes met stamboom gehad. Ze zijn enthousiast over de vriendelijkheid en het karakter van hun mopsen, maar ook erg geschrokken van de vele gezondheidsproblemen. Meerdere eigenaren waren duizenden euro’s kwijt aan operaties aan de neusgaten, aan het zachte gehemelte, of door andere gezondheidsproblemen. Bij de door mij gefokte mopshondenkruisingen zijn er bij een bezoek aan de dierenarts nog nooit ademhalingsproblemen vastgesteld. 

Lange wandelingen in de bossen

Wij zijn blij dat we het besluit hebben genomen om te kruisen met gezonde honden. Het lieve karakter is gebleven en de gezondheid is nu prima. We maken weer lange wandelingen met onze hondjes door de mooie en uitgestrekte bossen van de Achterhoek.

Meer weten over het terugfokken van de neus? Ga naar www.dogsconnected.nl

 

 

Deel dit artikel