Raad van Beheer stopt samenwerking Fairdog

Raad van Beheer stopt samenwerking Fairdog
De Raad van Beheer is van mening dat kortsnuitige honden gefokt mogen blijven worden ondanks het wettelijke verbod.

De Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie voor rashonden in Nederland, zegt de samenwerking met  Fairdog op. Met Fairdog werken onder andere dierenartsen, fokkers, wetenschappers en dierenbeschermers (waaronder Dier&Recht) samen om het aanbod van gezonde en sociale honden in Nederland te vergroten, en de illegale hondenhandel terug te dringen. Met het uittreden laat de Raad van Beheer fokkers die gezonde honden willen fokken in de steek.

Rashond en gezondheid

Rashonden hebben veel gezondheidsproblemen door inteelt en/of schadelijke uiterlijke kenmerken. Om die reden is het heel belangrijk om strenge regels te hanteren die inteelt beperken en schadelijke uiterlijke kenmerken vermijden, twee doelstellingen van Fairdog.

Verklaring Raad van Beheer

De Raad van Beheer heeft een duidelijke affiniteit met de fokkers van extreem kortsnuitige honden die moeite hebben met ademen. De nieuwe voorzitter van de Raad van Beheer Hildeward Hoenderken stelt: “Ons standpunt is dat wij gezonde rashonden kunnen fokken binnen de FCI rasstandaard, wij willen de rastypische, uiterlijke- en gedragskenmerken van alle rassen behouden.”

Met andere woorden: de Raad accepteert niet dat honden met een korte snuit gewoonweg niet meer gefokt mogen worden in Nederland.

Raad van Beheer faciliteert illegale fokkerij

Het is in Nederland al bijna zeven jaar verboden om te fokken met honden die een extreem korte snuit hebben. Sinds maart 2019 zijn hiervoor duidelijke wettelijke regels. Die schrijven voor dat de snuit van een hond waarmee gefokt wordt minstens de helft van de kop moet zijn, en dat de hond open neusgaten moet hebben. Het doorfokken van honden met kortere snuiten wordt echter nog steeds gefaciliteerd door de Raad van Beheer.

Dier&Recht vindt het onacceptabel dat de Raad van Beheer het behoud van schadelijke raskenmerken verkiest boven het fokken van gezonde honden. We hopen dan ook dat minister Schouten de Raad van Beheer op het matje roept, en dat fokkers die de wet overtreden een boete krijgen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.