Plan tegen doodspuiten kalveren

Kalfje op stro

Goed nieuws! In reactie op de maatschappelijke onrust presenteerde de melkveesector gisteren een plan om een einde te maken aan het doodspuiten van lichte maar verder gezonde kalfjes. Dier&Recht startte een paar weken geleden een petitie tegen deze misstand, waar in korte tijd ruim 28.000 mensen voor tekenden. Nu zijn er harde afspraken gemaakt en is er een klein beetje vooruitgang geboekt in het verder droevige leven van onze kalfjes.

Oplossing voor lichte kalveren

Vee&Logistiek Nederland, LTO-vakgroepen Melkveehouderij en Kalverhouderij, SBK en de NZO presenteerden gisteren de gemaakte afspraken. Een kalfje dat na 14 dagen nog te licht is, moet voortaan tot 20 dagen op het melkveebedrijf blijven. Zo krijgt het tijd om aan te sterken. Verder worden de kalveren opgenomen in het bedrijfs-gezondheidsplan van de boer en is er extra aandacht voor biest, voeding en huisvesting. Er komt meer duidelijkheid wie de eigenaar is van het kalf. Dat is eerst de boer en vervolgens de handelaar die het kalfje ophaalt van de boerderij. Verder komt er een volgsysteem, zodat de boer weet hoe het met het kalfje gaat nadat het de boerderij heeft verlaten. Kalveren die na 20 dagen toch nog te licht zijn, worden op verzamelplaatsen opgevangen.

Minder import van kalveren

Het plan is een doorbraak te noemen, mede omdat er hierdoor minder kalveren geïmporteerd hoeven te worden. Dat waren er vorig jaar 800.000, zelfs vanuit landen uit het Oostblok tot de Baltische Staten aan toe. De lange transporten gaan gepaard met veel dierenleed, zoals honger, dorst en extreme temperatuurverschillen.

Deel dit artikel