Maneges en pensionstallen dicht: wat doet dat met paardenwelzijn?

Paarden in de wei

Door coronacrisis minder activiteiten op maneges

Maneges moeten hun kantines sluiten, en klanten mogen niet langer in groepen samenkomen. Dat betekent dat groepslessen nu niet door kunnen gaan. Ook bij de grotere pensionstallen gelden regels die ook de omgang met je eigen paard beperken. Op sommige stallen staan wel vijftig tot driehonderd pensionpaarden. Als er veel eigenaren tegelijk komen, is er te veel risico op uitwisseling van het coronavirus. Op kleinere stallen is een beurtenschema vaak makkelijk te realiseren, zodat mensen nog wel hun eigen paard kunnen bezoeken en daarbij de noodzakelijke anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen.

Verschil in vrije en gedwongen beweging

Paarden kunnen twee soorten beweging krijgen:

  • Vrije beweging, zoals loslopen in een paddock of weide
  • Gedwongen beweging, zoals in een stapmolen lopen, gelongeerd worden of met een ruiter rijden

Vrij bewegen betekent dat een paard kan snuffelen, rollen, een sprintje trekken en – hopelijk – met soortgenoten spelen en grazen. Door samen vrij te bewegen, kunnen paarden zich op een natuurlijke wijze gedragen. Het is noodzakelijk voor hun welzijn. Gedwongen bewegen staat in het teken van wat de mens wil, de behoeften van het paard zijn ondergeschikt. Het paard moet immers gehoorzamen, en dat kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Gedwongen bewegen gaat vaak samen met negatieve trainingsmethodes, zoals het gebruik van hulpteugels, zweep en bit. In het geval van wandelen, recreatief rijden en oefenen zonder dwang, in een tempo dat past bij het paard, kan gedwongen beweging echter ook tot ontspanning leiden.

Geeft minder rijden een welzijnsprobleem?

Nu de paarden minder rijden, staan ze op sommige bedrijven meer uren eenzaam in een stal. Of hierdoor de welzijnsproblemen toenemen, valt moeilijk te beoordelen. Sommige paarden zullen gelukkiger zijn omdat ze nu niet de verplichte rondjes in een saaie bak moeten lopen en meer rust hebben. Andere paarden zullen zich door de langere opsluiting extra vervelen en hierdoor meer stress en eenzaamheid ervaren. Het rijden en verzorgen is immers vaak het enige moment op de dag dat ze even uit hun eenzame opsluiting komen.

Wat betekent de coronacrisis in de praktijk voor de paarden?

We vroegen een aantal maneges wat de coronacrisis in de praktijk betekent voor de beweging van hun paarden. Bij sommige bedrijven gingen de paarden al elke dag de weide op, en gebeurt dat nu zelfs vaker. Er zijn bedrijven waar ze nu zelfs permanent buiten staan. Voor deze paarden is de huidige tijd een fijne vakantieperiode.
Op bedrijven waar paarden vóór de coronacrisis al welzijnsproblemen ervaarden door te weinig vrije beweging, zijn die problemen nu nog schrijnender. Zo zijn er pensionstallen en maneges zonder buitenterrein. De paarden daar staan altijd binnen en kunnen ook nu niet loslopen. Ook zijn er ernstige problemen op de megagrote bedrijven: er zijn bedrijven die vijftig tot wel driehonderd paarden huisvesten, en slechts over enkele buitenpaddocks beschikken. Die paddocks zijn vaak alleen bestemd voor paarden van pensionklanten die veel bijbetalen. De manegepaarden en paarden van andere pensionklanten komen nooit buiten. En zelfs al zouden die bedrijven de paarden nu wel vaker los willen laten lopen: dan ontbreekt het ze simpelweg aan voldoende ruimte! 

Steun ons in de strijd tegen dierenmishandeling

Stichting Dier&Recht wil dat ieder paard dagelijks minstens vier uur buiten komt, samen met soortgenoten, op een terrein dat groot genoeg is om te rollen, een sprintje te trekken en met elkaar te spelen. Dit is een minimale vereiste om mogelijk te maken dat paarden zich op een natuurlijke manier gedragen. Op dit moment staan té veel paarden de hele winter, en vaak zelfs ook het zomerseizoen, eenzaam opgesloten in een box. Dit is dierenmishandeling!

Vind jij ook dat de rechten van paarden wettelijk beschermd moeten worden? Steun ons in de strijd tegen langdurige eenzame opsluiting en eis samen met ons minimale wettelijke normen voor de paardenhouderij! Teken de petitie tegen eenzame opsluiting van paarden, of steun ons met een donatie.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.