Malafide slachthuizen onder de loep

Minister Schouten stelt extra toezicht in bij de in opspraak geraakte slachthuizen in Noord-Nederland, schrijft RTL Nieuws. De betrokken NVWA-directie wordt onder curatele gezet. Dier&Recht is blij dat de minister ingrijpt om deze misstanden aan te pakken.

Malafide slachtpraktijken
Sinds 2017 houdt het Openbaar Ministerie enkele slachthuizen in Leeuwarden, Drachten en Hoogeveen extra in de gaten. Ondanks een reeks aan incidenten kon de NVWA nieuwe misstanden in de slachtlijn niet voorkomen. Dat is vreemd, want daarvoor zijn deze overheidsfunctionarissen juist aangesteld. De minister heeft nu besloten dat voortaan altijd collega-dierenartsen moeten meekijken bij controles in deze slachthuizen.

Undercoveractie
Op 9 oktober 2018 filmde Dier&Recht een politie-inval bij een van deze slachthuizen, naar aanleiding van een tip. RTL Nieuws bracht onze beelden naar buiten, waarna de politiek reageerde. De Partij van de Dieren stelde al snel Kamervragen over de rol van de NVWA bij de illegale slacht van zieke en kreupele dieren in dit bedrijf. De minister noemt de politie-inval bij het slachthuis die wij filmden als een van de redenen om de NVWA onafhankelijk te laten onderzoeken.

Onder curatele
Klokkenluiders gaven aan dat onder toezicht van keuringsartsen van de NVWA zeker honderd, maar mogelijk veel meer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland werden vervoerd. De directie van de afdeling Keuren, verantwoordelijk voor de inspecties, noemde deze klokkenluiders “onprofessioneel” en “niet integer”. Minister Schouten heeft nu de afdeling Keuren onder curatele gezet.

Blijvende maatregelen
Er lopen meerdere onderzoeken naar het optreden van dierenartsen in de middelgrote slachthuizen. De minister geeft aan dat de resultaten van het externe onderzoeksbureau, dat het hele keuringsproces doorlicht, nog voor de zomer gereed zal zijn. Daarna wordt duidelijk wat voor blijvende maatregelen zullen worden getroffen om deze misstanden structureel aan te pakken. Dier&Recht wacht deze maatregelen in spanning af en blijft de minister en de NVWA kritisch volgen.

Ben jij geïnteresseerd in onze strijd tegen dierenleed? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht