Kopzorgen: kleine rashonden hebben grote kans op hoofdpijn

Chihuahua

Hondjes met een rond kopje, een korte neus en grote bolle ogen vinden we vaak schattig. Dat vertelde dr. Bouman onlangs in haar presentatie tijdens  seminar met als ondertitel ‘Het extreme uiterlijk bij de hond’. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen de extreme vormen en verhoudingen van sommige hondenkopjes associëren met die van een mensenbaby. Dit maakt deze honden bijzonder populair.

Groot probleem

De afgelopen tijd vertelden we de schrijnende verhalen van Billie en Moppie. Deze twee honden leden ontzettend veel pijn door Chiari malformatie en syringomyelie (CM/SM), aandoeningen die veel bij rashondenvoorkomen. Billie en Moppie zijn triest genoeg geen uitzonderingen.

De hersenen passen niet in de schedel

Honden met een kleine, bolle schedel hebben echter namelijk een grote kans op deze aandoeningen. Kort samengevat komt het erop neer dat de hersenen niet goed in de schedel passen. Dit leidt tot extreem veel hoofd- en nekpijn. CM en SM kwamen voor het eerst in de media toen bleek dat deze aandoeningen een groot probleem zijn bij de Cavalier King Charles Spaniel.

Chihuahua koploper

Uit een Nederlands onderzoek uit 2013 blijkt dat CM/SM heel vaak voorkomt. Meer dan 50 procent van de 85 onderzochte Franse Bulldogs leed aan CM, SM of beide. Meer dan 80 procent van de vijftien onderzochte Maltezers leed aan een of beide aandoeningen, en zes van de acht onderzochte Mopshonden ook. De Chihuahua was koploper: bijna 90 procent van de 35 onderzochte hondjes leed aan een of beide afwijkingen. Bij een onderzoek uit 2017 bleek dat zelfs 100 procent van de 53 onderzochte Chihuahua’s aan CM en/of SM leed.

Hoofdpijndossier

Deze extreem pijnlijke ziektes zorgen ervoor dat de honden met hun hoofd ergens langs willen schuren, in de lucht happen of krabben, liever niet geaaid worden of ineens gaan gillen.

Met een MRI-scan is in de meeste gevallen vast te stellen of een hond lijdt aan CM/SM. Door een MRI-scan voor ouderdieren verplicht te stellen, kan hun nakomelingen veel leed bespaard blijven. We zien echter dat steeds meer rassen aan dit hoofdpijndossier toegevoegd worden.

Kopzorgen bij de stamboomhond

Je zou verwachten dat fokkers van honden met een stamboom zich extra inspannen om ziektes de kop in te drukken. Stamboomhonden worden immers met zorg gefokt, zo stelt de Raad van Beheer. Uit een korte check blijkt echter dat er bij de rasverenigingen van onder andere de Chihuahua, de Maltezer, de Franse Bulldog en de Mopshond in de fokreglementen met geen woord gerept wordt over CM/SM. Geen test, geen MRI-scan, geen advies… Niets!

Geen fokregels voor CM/SM, wel voor oogkleur

In de gezondheidsregels van het fokreglement zijn wel fok-uitsluitende maatregelen opgenomen voor andere aspecten van de kop. Deze aspecten hebben echter niets met de gezondheid van de honden te maken. Zo mag er bijvoorbeeld niet gefokt worden met een hond die geen zwarte neus, een bepaalde kleur ogen, hangende of juist staande oortjes heeft. Het is maar wat je belangrijk vindt…

Hoogste tijd dus dat de fokkers en rasverenigingen de koppen eens bij elkaar steken en besluiten dat nog slechts in hoofdzaak met gezonde honden gefokt wordt.

Wil jij de honden helpen? Word donateur van RashondenWijzer!
Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@rashondenwijzer.nl

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)