Keuringsdienst van Waarde: rasspecifieke voeding bittere noodzaak

kelly in keuringsdienst
Kelly geeft uitleg aan de Keuringsdienst van Waarde

Dier&Recht dierenarts Kelly Kessen is vanavond te gast bij de Keuringsdienst van Waarde om uitleg te geven over rasspecifieke voeding voor honden en katten. Door de vele erfelijke aandoeningen is aangepaste voeding voor veel rashonden en -katten bittere noodzaak.

Voeding voor de Perzische kat of de Franse bulldog

Zo is er aparte voeding voor kortsnuitige dieren zoals de Perzische kat en de Franse bulldog. Deze dieren hebben zo’n misvormde snuit dat ze nauwelijks brokjes kunnen pakken. Door de speciale vorm gaat dat net iets gemakkelijker. Deze brokjes zijn daarnaast ook hoogwaardig in energie zodat de dieren er maar weinig van hoeven te eten. Dat is belangrijk want deze dieren worden tijdens het eten vaak benauwd omdat ze niet door hun neus kunnen ademen. Probeer zelf maar eens te eten als je snotverkouden bent, dan weet je een beetje hoe dat voelt.

‘Luchtige’ brokken met een gat erin voor de labrador retriever

Nog een goed voorbeeld is de voeding voor labradors. Dit ras wordt snel te dik, omdat ze door een genetische afwijking altijd honger hebben. Royal Canin ontwikkelde een luchtige brok met weinig voedingswaarde en een gat erin. De brokken zijn groter maar bevatten weinig calorieën en de bak ziet er toch vol uit. Goed gevoel voor de baas, beter voor de hond.
Labrador retrievers kampen bovendien vaak met pijnlijke aandoeningen als heup- en elleboogdysplasie, daarom bevatten hun brokken extra supplementen die de gewrichten versterken.

Elk ras heeft wel wat en dus krijgt elk ras zijn eigen voeding

Nog een paar voorbeelden van aangepaste voeding voor erfelijke aandoeningen:

Voor de cavalier King Charles spaniël is er voeding die de hartfunctie ondersteund. Hard nodig want bijna alle cavaliers krijgen hartziektes en een groot deel van hen overlijdt hier uiteindelijk aan.

Voor Duitse herders is er voeding voor de ondersteuning van de gewrichten en het maagdarmkanaal. De speciaal gefokte aflopende rug veroorzaakt heel veel rug- en heupproblemen en het ras heeft een gevoelig maagdarmgestel.

Voor west highland white terriërs is er speciale voeding ter ondersteuning van de huid. Dit ras staat bekend om hun vele allergieën.

Voor de dalmatier is er speciale voeding om de blaas gezond te houden. Bij dit ras komen door genetische mutaties vaak blaasstenen voor die blaas- en nierproblemen veroorzaken.

Kies niet voor een rashond met speciale voeding maar voor een kruising

Al met al een duidelijke boodschap volgens dierenarts Kelly Kessen: “We moeten af van het idee dat raszuiverheid iets goeds is. Raszuiverheid is een garantie voor erfelijke ziektes en vaak ook voor schadelijke uiterlijke kenmerken! Kies niet voor een rashond maar voor een kruising. Dan is de kans op een lang en gezond leven een stuk groter en heb je ook geen dure rasspecifieke voeding nodig!

Meer informatie over erfelijke ziektes bij rashonden en -katten? Kijk op RashondenWijzer en RaskattenWijzer!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)