Kabinetsreactie op misstanden vee-industrie in de maak

Koeien in een stal

Het kabinet komt binnen enkele weken met een inhoudelijke reactie op het rapport ‘Naleving dierenwelzijnswetgeving in de vee-industrie’ van de stichtingen Dier en Recht en Varkens in Nood. Uit dit rapport blijkt dat jaarlijks 33 verschillende artikelen van verschillende dierenwelzijnswetten structureel worden overtreden in de vee-industrie. De vaste Kamercommissie economie, landbouw en natuur toonde zich onder de indruk van het rapport en wil het bespreken bij het debat over intensieve veehouderij dat over enkele weken plaatsvindt. Verschillende politieke partijen vroegen daarom gezamenlijk om een uitgebreide kabinetsreactie.

Het rapport maakt korte metten met de manier waarop dierenwelzijnswetten in Nederland worden nageleefd en gehandhaafd. Directeur Hans Baaij van Stichting Dier&Recht / Varkens in Nood: ‘Volgens onze telling zijn de regels minstens 2,7 miljard keer overtreden. En nog steeds staan niet alle seinen op rood bij de Voedsel en Warenautoriteit die de regels zou moeten handhaven. Terwijl jaarlijks 500 miljoen dieren lijden onder de misstanden is een boete een zeldzaamheid. Goed dat de Tweede Kamer zich het lot van de dieren wel aantrekt.’

Op donderdag 6 februari wordt de toekomst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) besproken in de Tweede Kamer. Enkele partijen hebben al aangegeven dat zij ook bij dit debat zullen putten uit de aanbevelingen die de stichtingen doen voor een effectievere NVWA.

Deel dit artikel