Goed nieuws: minder proefdieren nodig door Nederlandse technologie

Proefkonijnen

Medicijnen worden nog altijd ontwikkeld met tests op dieren. Maar wellicht komt daar snel verandering in, dankzij onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven.

Het is lastig om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en in te schatten welke (bij)effecten deze hebben op het menselijk lichaam. Vandaar dat er nog altijd getest wordt op proefdieren. De resultaten zijn echter niet erg betrouwbaar en zorgen voor veel dierenleed.

3D-kweekplaat

Er komt echter nieuwe technologie beschikbaar, ‘organen-op-een-chip’ genaamd, dat ontwikkeld is door biotechnologisch bedrijf Mimetas. Hierbij worden kleine 3D-stukjes menselijk weefsel en functies van organen gemaakt en nagebootst, en wel in een ‘OrganoPlate’; een geavanceerde 3D-kweekplaat.

De cellen zijn 3-dimensionaal en reageren op cellen in hun omgeving. Het weefsel bestaat, net als in organen, uit verschillende celtypen en worden voorzien van een bloedstroompje. Door geneesmiddelen toe te dienen aan de weefsels, kunnen de gevolgen voor mensen beter worden voorspeld dan met proefdieren. Veel minder dieren zullen bovendien in het laboratorium lijden of sterven. 

Deel dit artikel