Gemeente Utrecht weigert subsidie paardenrace vanwege dierenwelzijn

Dierenleed in paardenrace
Bij draverijen krijgen de paarden vaak een pijnlijk bit in. Soms wordt ook de tong vastgeknoopt, worden oogkleppen gebruikt en worden er extra kettingen over het tandvlees gelegd.

De gemeente Utrecht heeft uit voorzorg een subsidieaanvraag voor een paardenrace afgewezen. Volgens de gemeente kan het welzijn van de paarden niet worden verzekerd. Wij zijn blij dat Utrecht dierenwelzijn vooropzet en hopen dat andere gemeentes dit voorbeeld volgen!

Ontmoedigingsbeleid voor evenementen met dieren

Sinds 2019 heeft de gemeente Utrecht strengere regels voor evenementen met dieren. Deze zijn vastgelegd in de Dierenwelzijnsnota. De gemeente voert een ontmoedigingsbeleid om dieren niet langer in te zetten voor menselijk vermaak. Naast het weigeren van subsidie kan ze er ook voor kiezen vergunningen voor evenementen met dieren veel duurder te maken.

“In strijd met intrinsieke waarde van het dier”

Het afwijzen van de subsidie is in lijn met het advies van de Dierenbescherming. Volgens de organisatie zijn drafraces “in strijd is met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier: het geeft blijk van weinig respect en degradeert het dier tot spelobject.”

Wij sluiten ons hierbij aan en vinden het besluit van de gemeente Utrecht een zeer positieve ontwikkeling. Hier kunnen andere gemeentes een voorbeeld aan nemen!

Dierenwelzijnsproblemen in draverijen en straatraces

Harddraverijen en straatraces gaan namelijk niet samen met een positief dierenwelzijn. Bij draverijen krijgen de paarden vaak een pijnlijk bit in. Soms wordt ook de tong vastgeknoopt, worden oogkleppen gebruikt en worden er extra kettingen over het tandvlees gelegd.

Studenten, verdiep je in dierenwelzijn!

Het feit dat studenten diergeneeskunde een paardenrace organiseren onder het mom van ‘educatie’, wijst op een gebrek aan ethisch inzicht. We hopen dat ze leren van de afwijzing van de gemeente.

Studenten, gebruik je diergeneeskundig inzicht om de dieren te beschermen tegen onnodig pijn en letsel, in plaats van ze eraan bloot te stellen.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.