Fokker Franse bulldogs berispt vanwege kunstmatige inseminatie

Franse bulldog
Door het extreme uiterlijk is de Franse bulldog vaak niet meer in staat om zich op natuurlijke wijze voort te planten of te bevallen.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een hondenfokker berispt voor het aanbieden van een reu voor kunstmatige inseminatie. Het is al sinds 2014 verboden om op deze onnatuurlijke wijze honden te fokken maar tot nu toe werd er niet op gecontroleerd.

Wettelijk verbod onnatuurlijke voortplanting

Volgens de wet mag voortplanting bij gezelschapsdieren uitsluitend plaatsvinden op een natuurlijke manier. Dit moet voorkomen dat doorgefokte rassen zoals de Engelse en Franse bulldog kunstmatig in stand worden gehouden met medische ingrepen. Door hun extreme uiterlijk zijn deze rassen vaak niet meer in staat om zich op natuurlijke wijze voort te planten of te bevallen.

Ondanks het verbod worden op Marktplaats regelmatig reuen aangeboden voor kunstmatige inseminatie. In 2018 diende Dier&Recht bij de NVWA een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Franse bulldogs die deze dienst via Marktplaats aanbood. Toen het handhavingsverzoek werd afgewezen ging Dier&Recht in bezwaar.

Bezwaar gegrond: standaard toepassen kunstmatige inseminatie verboden

Dat bezwaar werd recent gegrond verklaard door de juridische afdeling van de NVWA. Ze wijst de fokker erop dat “het uitvoeren van kunstmatige inseminatie bij gezelschapsdieren alleen in uitzonderlijke situaties is toegestaan en dat de redenen die op uw website vermeld staan daartoe zeker niet behoren.”

Meewerken aan kunstmatige inseminatie is strafbaar

Dier&Recht is ontzettend blij met deze uitspraak van de NVWA. Dit betekent dat de wet eindelijk gehandhaafd wordt. Bovendien zijn fokkers en dierenartsen nu strafbaar als ze meewerken aan kunstmatige inseminatie. Dit is een belangrijke overwinning tegen de fokkers van ziekelijke, kortsnuitige hondenrassen die zich vaak niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.