Fokker Duitse herder voor € 10.000 aansprakelijk gesteld

Duitse herder

Vara’s Kassa zond op 30 november een reportage uit over twee Duitse herders, broer en zus met zeer ernstige HD (heupdysplasie, een pijnlijke aandoening waardoor dieren mank worden). Na de uitzending heeft Stichting Dier en Recht de fokker aansprakelijk gesteld voor de medische kosten van circa € 10.000.

Tijdens de uitzending ontstond een discussie tussen advocaat Bonefaas die namens de rashondenfokkers aan tafel zat en Hans Baaij, directeur van Stichting Dier&Recht. De kijkers mochten live bepalen wie van beide sprekers het juiste standpunt had. De uitslag liet weinig te raden over: 85% van de kijkers was het eens met Hans Baaij dat de fokkers van rashonden aansprakelijk zijn voor de medische kosten bij erfelijke aandoeningen. Baaij betoogde dat dit in de wet zo voorgeschreven is en werd daarin bijgevallen door de presentatrice Brecht van Hulten. Ook liet Baaij weten dat alleen de fokkers kennis hebben van de “bloedlijn”, dus van de afstamming van de hond. Zodoende weten alleen zij, en dus niet de koper, of er al eerder erfelijke aandoeningen voorkomen in de familie van deze hond. Ook worden fokkers geacht op de hoogte te zijn van de wetenschappelijke literatuur over hun hondenras. 

Nu de fokker in kwestie aansprakelijk is gesteld voor de medische kosten, is het wachten is op een reactie van hen. Volg onze website voor nieuwe ontwikkelingen. Wilt u meer weten over erfelijke aandoeningen bij rashonden? Lees dan onze speciale website hierover: www.rashondenwijzer.nl.

Bekijk hier de uitzending van Kassa terug.

Deel dit artikel