Einde konijnenhel dankzij CIWF-campagne

Konijnen

Gisteren stemde het Europees Parlement voor wettelijke welzijnsregels voor konijnen in de vee-industrie en voor de afschaffing van kooien. Dit gebeurde door een jarenlange campagne van CIWF.

300 miljoen konijnen

99% van de meer dan 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie wordt nu nog in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Die moeten plaats maken voor alternatieve huisvesting, zoals het parksysteem dat in Nederland in opkomst is. Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie, zoals wel gelden voor bijvoorbeeld varkens en kippen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ”Dit is een historisch moment. De miljoenen konijnen zijn heel lang verborgen slachtoffers geweest van de vee-industrie. Vanaf vandaag kan dit enorme dierenleed niet langer genegeerd worden. Europa moet de wil van het Parlement, de gekozen volksvertegenwoordiging, nu snel uitvoeren.”

Wat is er mis met het huidige systeem

Nu staan veel konijnen nog hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt. De kooien zijn daarnaast meestal te laag voor de konijnen om rechtop in te staan. CIWF bracht de afgelopen jaren de erbarmelijke omstandigheden in de openbaarheid via meerdere undercoveronderzoeken.

Campagne CIWF

Vorig jaar heeft CIWF 600.000 handtekeningen aangeboden voor een einde aan konijnenkooien in de vee-industrie en in de aanloop naar de stemming stuurden honderden Europese kinderen tekeningen naar de betrokken Europarlementariërs. Bij deze feliciteren we CIWF met de enorme succes voor de konijnen!

Deel dit artikel