Dier&Recht controleert de controleurs op dierenwelzijn

Raskat

Niet al onze activiteiten tegen malafide fokkers zijn waarneembaar voor het publiek. Dat hoeft ook niet, want soms bereiken we meer achter de schermen. Die aanpak vereist behoorlijk wat geduld en vasthoudendheid, maar wij houden de druk op de ketel van de overheid!

Handhavingsverzoeken

Als we misstanden tegenkomen in de kattenfokkerij dan melden we die bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de instantie die in Nederland toeziet op dierenwelzijn. Via een zogenaamd handhavingsverzoek vragen we de NVWA om in actie te komen. De NVWA kan een fokker al dan niet onaangekondigd bezoeken, controleren en - indien nodig - berispen of beboeten.

Bambino Sphynx fokker

Helaas komt het regelmatig voor dat er niets gebeurt met onze meldingen. Zo wezen we de NVWA al in oktober 2017 op een fokker van Bambino Sphynxen, maar daar is geen actie op ondernomen. Dat is kwalijk, want deze ernstig mismaakte katten lijden enorm onder hun uiterlijk. Door hun korte poten kunnen ze niet goed springen en spelen, ook hebben ze snel rugpijn en pootaandoeningen. Door hun naaktheid kunnen ze niet zomaar naar buiten: ze verbranden in de zon en ze koelen teveel af in de kou. Het ontbreken van snorharen beperkt ook nog eens hun communicatievermogen en hun zintuigelijke waarneming; het is alsof ze opzettelijk gehandicapt zijn gemaakt.

Fokken tegen de wet

Al sinds juni 2014 is de wet artikel 3.4 Besluit houders van dieren van kracht. Daarin staat dat het verboden is om gezelschapsdieren te fokken op zo’n manier dat hun welzijn of gezondheid in het geding komt. Bij het fokken van Bambino Sphynxen wordt die wet overduidelijk overtreden. De belangrijkste kenmerken van deze soort – dwerggroei en naaktheid – zijn ernstige erfelijke aandoeningen. Deze katten zijn dubbel gehandicapt.

NVWA doet niets

Dier&Recht wil dat de NVWA erop toeziet dat fokkers van deze ‘designer cats’ de wet gaan naleven. Sinds 2017 zijn we al bezig met een rechtszaak tegen de NVWA om handhaving af te dwingen. Helaas nog altijd zonder resultaat.

Druk op de ketel

Dier&Recht vraagt geen nieuwe wetten, slechts om handhaving van bestaande wetten. Zolang het overtreden van artikel 3.4 Besluit houders van dieren geen directe consequenties heeft, ontbreekt het veel fokkers aan motivatie om hun fokbeleid aan te passen. Helaas moet naleving van de wet in veel gevallen worden afgedwongen. Oftewel: zonder boetes verandert er helemaal niets voor deze katten.

Wij blijven de NVWA aansporen om hun werk te doen, maar procederen kost geld. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties. Vind jij ook dat fokkers van designer cats aangepakt moeten worden? Met een donatie help je ons procederen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.