Dier&Recht bij AvroTros Radar over petitie tegen designer cats

Cruelnotcute

Dier&Recht was maandag 4 december te gast bij AvroTros Radar. Directeur Hans Baaij praatte met Antoinette Hertsenberg over onze petitie tegen designer cats. De designer cat is een kat die gefokt wordt op uiterlijke kenmerken. Hierbij wordt het verbod in artikel 3.4 volledig genegeerd. Desalniettemin is er sinds 2014 geen enkele boete opgelegd. Ook Piet Hellemans van Caring Vets maakte in de uitzending zijn zorgen kenbaar over de vele gezondheidsproblemen die ontstaan bij deze katten. 

Doorgefokt

Als moderne Frankensteins combineren fokkers bewust katten met extreme fysieke kenmerken om nageslacht te creëren met een bizar en vreemd uiterlijk. Deze dieren worden speciaal doorgefokt op een platte snuit, naar voren gevouwen oren of een haarloos lichaam met kleine pootjes. Fokkers en liefhebbers bestempelen zo’n ‘design kat’ als esthetisch of schattig maar de arme misbaksels kampen zelf vaak met tal van genetische defecten en klinische klachten. Ze kunnen slecht eten en ademhalen door hun veel te platte snuit, ze zijn kreupel door misvorming van hun gewrichten of ze raken snel gewond door het ontbreken van een beschermende vacht.

Verbod

Sinds 2014 is het in Nederland wettelijk verboden om te fokken met dieren als dit ten koste gaat van hun welzijn of dat van hun nakomelingen. Veel fokkers overtreden deze wet systematisch maar tot op heden is er nog nooit ingegrepen vanuit de verantwoordelijke instanties. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vinden het vooralsnog ‘te moeilijk’ om deze wet te handhaven.

De petitie

Dier&Recht is van mening dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat er snel iets moet gebeuren om een einde te maken aan dit schrijnende dierenleed. Daarom roepen wij iedereen op om nu onze petitie tegen designer cats ondertekenen. Samen kunnen we de verantwoordelijke partijen dwingen om actie te ondernemen!

Stop het fokken van designer cats, teken de petitie!

Programma gemist of opnieuw zien? Bekijk hier de uitzending.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)