Dierendebat opgeluisterd met levensgrote foto’s

Foto-expo

Vanaf dinsdag 2 september staan er twintig manshoge dierenfoto’s op het plein voor het Haagse Centraal Station. De foto’s reisden al heel Nederland door en Den Haag vormt de apotheose van deze tournee. Directe aanleiding voor het hier plaatsen van de foto’s zijn de debatten over dierenwelzijn die de eerste week van september worden gehouden in de Tweede Kamer. Op de foto’s staan dieren uit de vee-industrie. De expositie genaamd “Het vergeten dier” wordt georganiseerd door Stichting Dier&Recht en Stichting Varkens in Nood. Zij willen hiermee aandacht vragen voor de barre omstandigheden waaronder veel dieren in de vee-industrie moeten leven.

Woensdag 3 en donderdag 4 september debatteert de Tweede Kamer over de vee-industrie en het rapport dat Dier&Recht en Varkens in Nood schreven over de vele overtredingen van dierenwelzijnsregels. Het rapport toont aan dat maar liefst 33 verschillende wetten en regels systematisch worden overtreden in de Nederlandse stallen, het gaat daarbij om 500 miljoen dieren. Zo lopen miljoenen kippen brandwonden op vanwege vieze en natte vloeren, hebben veel varkens longproblemen door een slechte luchtkwaliteit en is er vaak geen goed drinkwater beschikbaar in de stallen.

In dezelfde week wordt een hoorzitting georganiseerd over voedselveiligheid en dierenwelzijn. Dier&Recht / Varkens in Nood zal hierbij ook het woord voeren. Standpunt is dat meer controle dringend noodzakelijk is gelet op het enorme aantal overtredingen dat tegen varkens, kippen en koeien begaan wordt. Ondanks de vele overtredingen in de vee-industrie zijn vorig jaar slechts 87 processen verbaal uitgeschreven door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor de controle op dierenwelzijnsregels.

[Iemand bekijkt een foto van een plofkip met brandwonden.] Met de fototentoonstelling hopen beide stichtingen de boerderijdieren wat dichter naar de stad te brengen. De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde fotografen zoals Jan van IJken, Jo-Anne Mc Arthur en Tommaso Ausili en absoluut de moeite waard voor iedere dieren- en fotoliefhebber. De organisatie richt zich zeker niet alleen op politici en hopen dat ook de gewone Hagenaren een kijkje nemen. 

Deel dit artikel