Misstanden katten

Na honden, behoren katten tot de oudste gedomesticeerde gezelschapsdieren in het huishouden van de mens. Van hun eerste taak als ongediertebestrijders zijn de hedendaagse katten inmiddels gepromoveerd tot volwaardige gezinsleden. Daardoor vergeten sommige baasjes nog wel eens dat een kat andere behoeftes heeft dan een mens.

Wat katten nodig hebben

Katten willen graag alles zelf bepalen. Ze willen best aandacht van hun baasje maar niet altijd, ze willen soms spelen en af en toe geaaid worden En wat katten bovenal willen is een gezond lichaam. Met een beetje liefde en voldoende eten is een kat al snel tevreden.

Wat katten niet nodig hebben

Katten hebben zelf geen behoefte om tot een bepaald ras te behoren. Ze zitten niet te wachten op een platte snuit die hen belemmert bij het eten en ademhalen. Ze verlangen niet naar een kaal lichaam zonder tastharen. Ze willen geen korte kromme poten of gekrulde oren. En ze halen ook zeker geen plezier uit het 'presenteren' van zichzelf op een kattenshow. Dit zijn allemaal dingen die mensen belangrijk vinden, en daarom maken veel baasjes zichzelf wijs dat hun kat daar ook plezier aan beleefd.

Dier&Recht vind dat katten gewoon gezond moeten zijn, zonder schadelijke kenmerken en met zo min mogelijk erfelijke aandoeningen. En dat katten recht hebben op een leven dat aansluit op hun natuurlijke gedrag.

Deel deze pagina