Koeien in de wei

Koeien in de wei

Een koe in de wei is geen vanzelfsprekendheid meer. Veel koeien worden opgesloten in stallen, net als vleesvarkens en kippen. Eén op de vier koeien komt nooit meer buiten en dit worden er steeds meer.

Stichting Dier&Recht vindt dat een koe in de wei hoort. We onderzochten het belang van weidegang voor de koe én de boer, voerden intensief overleg met supermarkten en hadden succes: supermarkten stapten massaal over op weidemelk. Wil jij ook dat alle koeien buiten kunnen grazen? Let dan op het weidegang logo, of koop biologisch.

Het belang van weidegang

Dier&Recht onderzocht of het gehele jaar door binnen houden van koeien ‘een redelijk doel’ dient. Een belangrijk vraagstuk. In de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren staat namelijk dat het verboden is om het welzijn van de dieren te benadelen, als dit geen redelijk doel dient. Dier&Recht toonde aan dat dit doel niet redelijk was. Hierdoor konden wij de supermarkten overtuigen van het belang van weidegang. 

Uit ons literatuuronderzoek 'Het belang van weidegang' kwam het volgende naar voren:

  • weidegang is het beste voor de gezondheid en het welzijn van de dieren
  • weidegang is vaak het beste voor het milieu
  • weidegang is financieel vaak het meest aantrekkelijk
  • een overgrote meerderheid van de burgers ziet koeien het liefst in de wei

Steeds meer supermarkten stappen over 

Bijna alle supermarktketens zijn overgestapt op weidemelk. Na C1000 volgde Jumbo, Dirk, Bas, Digros, Deka, Lidl en Albert Heijn. Een groot succes! Maar natuurlijk wil Dier&Recht dat geen enkele koe nog het hele jaar in een stal wordt opgesloten. En jij kunt helpen. Koop melk, kaas en zuivel waar een weidegang of EKO logo opstaat. Zo krijgen we samen alle koeien in de wei! 

Deel deze pagina