Kippenslachterijen

Kippen slachtlijn

Dier&Recht vermindert kippenleed in slachterijen

Tot voor kort werden bijna alle kippen op gruwelijke wijze geslacht. Dier&Recht kwam in actie tegen de martelpraktijken in kippenslachterijen. Dankzij een lange adem, de steun van donateurs en een vastberaden team boekten we een groot succes voor miljoenen kippen. Maar we zijn er nog niet.

Kippenleed

In Nederland worden ieder jaar ruim 500 miljoen kippen geslacht.  Vlak voor de slacht moeten kippen verdoofd worden. De meeste slachterijen gebruikten hiervoor het elektrische waterbad. Bij deze ‘verdovingsmethode’ worden kippen levend aan haken geslagen, door een waterbad gesleurd en - vaak nog bij hun volle bewustzijn – gedood door een roterend mes, of ze verdrinken in het gloeiendhete plukbad.

Europese maatregelen

Sinds 1 januari 2013 is er strenge EU-regelgeving  die verdoving via het elektrische waterbad ontmoedigt. Massaal stapten kippenslachterijen over op minder dieronvriendelijke methoden. Precies waarvoor Dier&Recht jarenlang campagne heeft gevoerd. Met hoorzittingen in de Tweede Kamer, veel media-aandacht en stevige druk op supermarkten, overtuigden we politici ervan dat het zo echt niet langer kon.

Klokkenluider

Cruciaal voor een omslag in de Nederlandse politiek was onze hoorzitting in 2006. We nodigden een klokkenluider uit, een oud-keurmeester van kippenslachterijen. Zijn verhaal leidde tot uitvoerig onderzoek en de conclusie van toenmalig Landbouwminister Verburg: de wrede slacht moet afgelopen zijn. Zes jaar later stapte meer dan de helft van de Nederlandse kippenslachters over op minder dieronvriendelijke verdovingsmethoden. Een prachtig succes van Dier&Recht.

We zijn er nog niet

Nog steeds gebruikt tien procent van de kippenslachterijen het omstreden waterbad. Samen slachten zij bijna honderd miljoen kippen. De slachterijen zeggen prima overweg te kunnen met de verscherpte EU-eisen rondom het waterbad. Maar Dier&Recht weet beter: er is amper controle in de slachterijen en bovendien is er geen goede meetapparatuur om overtredingen te kunnen vaststellen. Slachterijen hebben dus eigenlijk vrij spel.

Dier&Recht wil dit kippenleed het liefst vandaag nog beëindigen. Via supermarkten probeert Dier&Recht de verkoop van kip, verdoofd met het waterbad, te stoppen. Want als supermarkten deze gemartelde kip niet meer inkopen, zullen ook de achterblijvende slachterijen genoodzaakt zijn om over te stappen op minder dieronvriendelijke verdovingsmethoden.

Steun van donateurs

Veel mensen gruwden van de martelingen die de kip op het eind van haar leven nog moest doormaken. Zij steunden onze campagne van harte met grote en kleinere donaties. Samen met hen heeft Dier&Recht het welzijn van 350 miljoen kippen flink kunnen verbeteren.

Maar nog steeds worden er jaarlijks bijna 150 miljoen kippen gemarteld met het elektrische waterbad. Steun ons, zodat wij ook deze kippen kunnen helpen. Word donateur!

Deel deze pagina